Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals ålyngel sattes ut

/
  • De europeiska ålarna föds i Sargassohavet. Som yngel följer de med Golfströmmen mot Europa innan de delar sig åt olika håll. Söderhamnsålarna har hämtats upp utanför den skotska kusten.
  • Gunnar Andersson förbereder sig på att släppa ut den tredje lådan med ålyngel i Söderhamnsån.

Den alarmerande minskningen av ålinvandringen till Sverige gör att behovet av importerad ål ökar. De senaste fyra åren har hundra tusen ålar placerats ut i vattendragen kring Söderhamn, och i går släpptes 4 500 ålyngel ut i Söderhamnsån.

Annons

Klockan är åtta på torsdagsmorgonen när två män svänger in vid Söderhamnsån efter en tidig resa till Gävle. Jan Lundstedt från kommunen är med och tar emot. Han har givit Gunnar Andersson och Sergej Bezobrazov uppdraget att sprida ut ålarna i Söderhamnsområdet.

- De här ålynglen har först hämtats upp i kusten utanför Skottland, för att sedan skickas till Skåne. Där sätts de i karantän för att minska risk för sjukdomsspridning. Man använder då isklumpar för att göra ynglen passiva, innan de fraktas upp till Gävle, säger Jan Lundstedt.

Det är fjärde året i rad som ålyngel placeras ut i vattendrag runt om i Söderhamn. Länsstyrelsen har delegerat uppdraget till kommunen att sätta ut ål där de beräknas utveckla sig bäst.

- Vi har hämtat åtta lådor från Gävle med 12 000 ålyngel. 4 500 placerar vi ut här i Söderhamnsån, lika många i Norralaån och 3 000 i Skärså, säger Gunnar Andersson medan han släpper ut den första lådan med ålarna i friheten.

• Varför har ni valt Söderhamnsån?

- Botten är mjuk här. Du ser hur de sjunker direkt, det är för att undvika att bli uppätna av framförallt abborrarna som älskar ålyngel. Men också för att vi hoppas att de ska ta sig uppför ån, säger Jan Lundstedt.

 

Mer läsning

Annons