Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistkommunen Söderhamn

/
  • Fritidshusen och skärgården ökar omsättningen för handlarna och placerar Söderhamn på 86:e plats bland turistkommunerna.

Nu har Sveriges turistkommuner rankats av Svensk Handel och Sveriges Hotell & Restaurangföretag.
Strömstad hamnar på första plats. Söderhamn landar på 86:e plats – före Vimmerby, Tjörn och Helsingborg.

Annons

Rankinglistan bjuder på en rad överraskningar. För vem kunde tro att Arvidsjaur och Arjeplog skulle hamna bland de tio bästa, och att lilla Eda i Värmland skulle ligga snäppet före Stockholm. Men Svensk Handel och Sveriges Hotell & Handel har gjort beräkningar på dagligvaruhandeln och bensinförsäljningen med – liksom gästnätter och restaurangbesök. Allt har ställts mot kommunernas invånareantal och då blir resultatet lite annorlunda. En liten fjällby med stort turisthotell kan plocka stora poäng, liksom småkommuner med intensiv gränshandel som Eda.

Söderhamn plockar poäng på det stora antalet fritidshus som finns i kommunen, och hamnar därmed på listan med de hundra bästa turistkommunerna.

Kommunalrådet Eva Tjernström (S) i Söderhamn har inte djuptdykt i undersökningen, men är glad för att Söderhamn finns med bland de 100 bästa.

– Vi kan se att våra satsningar på skärgårdsturismen ger resultat. Dessutom tycker jag att det är jätteroligt att vi har ett så stort fritidsboende i vår kommun. Det betyder väldigt mycket för handeln och för Söderhamn, säger hon.

Mer läsning

Annons