Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen ner för uranbrytning i Hälsingland

/
  • Två nyanser av grönt. Olov Östlund, Mp, räcker över micken till Magnus Svensson, C. Gunbritt Wallström, V, och Magnus Flyckt, S, ses på vänsterkanten.

Sju panelpolitiker från vänster till höger var i stort sett eniga om vilken framtid de vill ge barn och barnbarn. Vind, sol och biogas välkomnas. Kärnkraft och uranbrytning ingen framtidslösning.

Annons

Politikerutfrågningen i Norrtullkyrkan på onsdagen gav en tydlig signal om politisk enighet över hela linjen vad gäller frågor om omställning till ett hållbart samhälle.

Sol, vind och biogas lyftes fram som framtidens stora energikällor. Hälsingland är ett radonrikt landskap, men uranbrytning i Nianfors? Nej tack.

Mat ska vara lokalproducerad så långt det går. Pannkakor som äts i Österfärnebo ska inte vara gräddade i England. Fläskköttet i butikerna i Söderhamn kan lika gärna komma från grisar som slaktats i Norrala, som i Danmark.

De sju politikerna, från vänster Gunbritt Wallström, V, Magnus Flyckt, S, Olov Östlund, Mp, Magnus Svensson, C, Leif Jonsson, Fp, Olle Persson, Kd och Hans Sundgren, M, var eniga i det mesta som rör energi, trafik och mat.

Hans Sundgren gick emot sitt partis linje om kärnkraften och förespråkade i likhet med Gunbritt Wallström, V, vindkraften som ett intressantare alternativ.

Framtidsveckan är ett arrangemang som omfattar alla sex hälsingekommunerna. Det startade 26 april och pågår till 2 maj. Totalt 150 arrangemang och aktiviteter ska rymmas under veckan. Syftet är att visa bra exempel på hur man ställer om till ett hållbart samhälle.

Mer läsning

Annons