Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för gode män

Godmansföreningen Ugglan i Söderhamn kräver bättre stöd och hjälp från kommunen.

Fler komplicerade ärenden gör arbetet tungrott och osäkert.

Annons

Grundtanken med gode män är att alla ska ha rätt att leva ett så normalt liv som möjligt – även om man inte har förmåga att ta hand om sin ekonomi eller har andra svårigheter.

Alla ensamkommande flyktingbarn har behov av gode män, som håller kontakt med myndigheter, sjukvård, skola och hjälper dem att navigera i ett främmande samhälle.

Det finns runt 200 gode män i kommunen som stöttar cirka 300 personer. 100 av de gode männen är med i föreningen och bara under hösten har man fått 40 nya medlemmar.

Varje fall är unikt, och komplexiteten har ökat med fler psykiskt sjuka, personer med missbruksproblem och dubbeldiagnoser ute i samhället. Även de dementa har blivit fler liksom antalet ensamstående.

Att som gode man snabbt fatta rätt beslut och göra rätt varenda gång är svårt.

– Därför är det viktigt att vi har en stabil organisation som kan stötta och handleda oss, och ibland kan det vara väldigt akut, säger Inger Andersson.

I Söderhamn har överförmyndarnämnden ett litet kansli, dit gode män kan vända sig med sina problem. Men det har inte varit så stabilt som Godmansföreningen Ugglan har önskat. Kontinuiteten har brutits på grund av personalskifte och sjukdom, och kommunen har fått kritik för dålig framförhållning när den förra handläggaren slutade. Det blev ett glapp innan ersättaren var på plats.

Föreningen har uppvaktat kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) och framfört sina önskemål om förstärkning av kansliet. Inom kansliet diskuteras möjligheter att få en administratör till enheten på grund av den stora arbetsbördan.

Mer läsning

Annons