Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tider för livsmedelsbutiker

/
  • Ica Maxi i Hudiksvall är med 65 anställda och en omsättning på cirka 256 miljoner kronor störst i Hälsingland.
  • Vd Anders Waller berättar att Ica Alen i Söderhamns ombyggnad gett resultat i bokslutet för 2014.

Trots att Ica-butikerna i Hälsingland tillsammans omsätter över 1,5 miljarder kronor är det tuffa tider för livsmedelshandlarna. Det visar vår sammanställning över Ica-butiker med minst fem anställda.

Annons

Livsmedelshandlarna är tillsammans stora arbetsgivare. I den här granskningen finns 25 butiker med totalt 456 anställda.

Att vi redovisar enbart Ica-butikerna beror på att varken Coop, Hemköp eller Lidl har någon offentlig redovisning över hur det går för deras enskilda butiker.

Ica-butikerna drivs däremot som separata aktiebolag. De redovisar sina siffror var för sig. Den här undersökningen bygger på uppgifter som inkommit till Bolagsverket.

Hälsinglands största Ica-butik finns i Hudiksvall. Det är ortens Ica Maxi med 65 anställda med omsättning på cirka 256 miljoner kronor. Vinsten blev förra året 8,2 miljoner, vilket är en minskning med 1,2 miljoner jämfört med året innan. Ändå är det den butik som gör den i särklass största vinsten.

Men vinsten krympte där, liksom hos många andra. Totalt minskade vinsterna för Hälsinglands Ica-butiker med runt 4 miljoner under 2014.

Det största vinsttappet, med en minskning på 1,7 miljoner redovisar Ica Supermarket i Färila (Mat i Färila). Butiken går trots det med 0,5 miljoner i vinst.

Uppåt var det också för Ica Alen i Söderhamn, som lyckades öka vinsten mest, med 1,5 miljoner under 2014. Den sammanlagda vinsten blev visserligen blygsamma 0,5 miljoner, men det är ett lyft med 1,5 miljoner jämfört med året innan. Butiken omsatte 84,5 miljoner och har 27 anställda.

– Vi byggde om för 14,5 miljoner för två och ett halvt år sedan och genomförde en stor organisationsförändring, där vi börjar jobba tidigare på morgnarna. I gengäld är butiken mer färdig när kunderna kommer, berättar vd Anders Waller vid Ica Alen.

Det är den förändringen som nu betalar sig och Anders Waller tror att även 2015 blir ett bra år, även om det inte kommer bli samma stora vinstökning. Förändringen har lyft butiken och den har fått 600–700 kvadratmeter större säljyta, vilket gjort det möjligt att ha ett större sortiment.

– Det känns jättekul. Det har fått genomslag hos konsumenterna och gett en större vi-känsla hos personalen.

För Söderhamns del tycker Anders Waller att det är positivt för handeln med en livsmedelsaffär i centrum. Men det finns utmaningar framöver.

– Problemen i Söderhamn är arbetslösheten. Köputrymmet är inte så stort som på andra orter, beskriver Anders Waller och tycker att man bör bygga vidare på turism.

Det visar inte minst sommarsäsongen, som är en bra tid för handeln, särskilt när solen skiner. För livsmedelshandlarnas del tror han att mycket av framgångarna kan bero på färskvarusortimentet.

– Det är där efterfrågan finns. Men samtidigt är det en utmaning att utöka det, eftersom det också leder till ökat svinn.

I Söderhamn är Ica Kvantum (Stig Inn) störst. Den livsmedelsbutiken nådde 2,2 miljoner i vinst, trots att man tappade 0,3 miljoner jämfört med 2013.

13 av de 25 butikerna redovisar minskade vinster mellan 2013 och 2014, men det är få som går med förlust. Alftahallen hör till dessa. Butiken gick minus 0,4 miljoner. Ica Nära i Ytterhogdal uppgav också en förlust för 2014. Den landade på runt 100 000 kronor.

Minsta Ica-butiken i den här sammanställningen är Ica Nära i Edsbyn (Nya Rotebergs handel), med fem anställda. Den gick plus med runt 200 000 kronor, vilket var ungefär samma resultat som året innan.

Hälsinglands tre största Ica-butiker, sett till omsättning och antal anställda är Ica Maxi i Hudiksvall, Ica Kvantum i Bollnäs och Ica Kvantum i Söderhamn.

Mer läsning

Annons