Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tropisk hetta – i Söderhamn

Efter lördagens värmerekord kom en släng av Karibien till Söderhamn. Natten till söndag uppmättes tropiska temperaturer och termometern visade över 20 grader varmt under hela natten.

Annons

På lördagen uppmättes årets högsta temperaturer på många håll i landet – så även i Söderhamn.

En tropisk natt innebär att temperaturen inte går under 20 grader på hela natten. Precis vad som hände i Söderhamn och Sundsvall natten till söndag. I Sundsvall blev det aldrig kallare än 22 grader, enligt SMHI:s mätningar.

- Det var en jättevarm dag och sedan sjönk temperaturen inte så mycket under natten heller, säger Lisa Frost vid SMHI.

Så här varma nätter är inte särskilt vanligt i Sverige. Vanligast är det längs med Västkusten, där har man haft 30–40 tropiska nätter de senaste 40 åren. Oftast förekommer dessa i augusti, då havet är mer uppvärmt.

Hos oss längs Norrlandskusten får vi inte tropisk hetta särskilt ofta. Enligt SMHI har tropiska nätter bara inträffat vid enstaka tillfällen genom åren.

- Det är verkligen ett ovanligt fenomen längs Norrlandskusten, säger Lisa Frost.

I slutet av veckan ser det ut att kunna bli runt 30 grader igen. Inledningen på veckan bjuder på lite lägre temperaturer, men ändå riktigt skön sommarvärme.

- Det kommer in lite svalare luft i början på veckan, men det blir runt 20-25 grader på dagarna, säger Lisa Frost.

Behagligare temperaturer som vi är vana vid i de norra delarna av Sverige att vänta alltså.

De 22 graderna som Sundsvall bjöds på natten till söndag är en tangering av värmerekordet från Rödkallen utanför Luleå den 6 juli 1972.

Uttrycket "tropisk natt" syftar till ett klimat som påminner om tropikerna, ett brett bälte längs med ekvatorn. Men enligt Lisa Frost är det mest ett uttryck som används för att förklara ett speciellt väderfenomen.

Den som hoppades att vår tallskog skulle övergå i regnskog får alltså hoppas förgäves.

Mer läsning

Annons