Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tromben drog fram med full kraft

/
  • Träd lade sig över stugor där tromben svepte fram i skärgården.
  • Förödelsen var stor, men lyckligtvis skadades ingen i det kraftiga ovädret.
  • Trombens krafter lyfte och flyttade en hel veranda hos Astrid Hellström.
  • Tromben drog in över Norrfjärd sommaren 1997.

En kraftig tromb drog in över Norrfjärd i Söderhamns skärgård sista söndagen i augusti 1997. Den varade i tio minuter, men orsakade stor skada där den drog fram.
En av dem som drabbades var Margareta Magnusson. Nu berättar hon om minuterna som för evigt etsat sig fast i minnet.

Annons

Lyskvällen i skärgården bjöd på spegelblankt vatten och ljumma vindar. Det är lördag och skärgårdsborna tar farväl av skärgården. Året är 1997.

Men vad ingen visste då var att sommaren skulle avslutas av ett mäktigt dramatiskt väder och att det minnet överskuggar att det är samma dag som Diana, prinsessan av Wales, dödskraschar i en tunnel i Paris.

Det vackra vädret förbyttes under söndagseftermiddagen till en storm av sällan skådat slag. Det var ett ordentligt oväder som svepte in över Hälsingland. Kraftbolagen hade fullt upp när blixtar slog ner och slog ut elförsörjning.

Åskovädrets skador var ändå bara en strimma av det som utspelade sig vid havsbandet.

En tromb byggdes upp och överraskade sommargästerna i Söderhamns skärgård.

– Jag har aldrig varit med om något värre i hela mitt liv, säger Margareta Magnusson dagen efter i en artikel i tidningen.

Nu har snart 18 år passerat och orden stämmer fortfarande.

– Det var något alldeles makalöst. Det började blåsa något alldeles väldigt och sen kom en vit vägg mot oss. Det bara smashade till. Träd blåste omkull och trädgårdsmöblerna flög iväg, och allt gick jättefort.

Minnet är klart hos Margareta Magnusson. Hon minns detaljer som om det vore i går.

– Jag hade just kommit hem från Småland och med mig hade jag min syster med systerdotter. De trodde att de skulle dö och gömde sig bakom vedspisen. I dag kan man skratta åt det, men inte då...

Nu klarade sig Margaretas byggnader nästan oskadda trots träd, grenar och kvistar i ett virrvarr där tromben drog fram blandsommarstugorna.

– Det enda som skadades var fönsterbleck och några spröjs, säger hon. Vi hade byggt en ny stuga, jag vet inte hur den gamla klarat sig. Då hade kanske fönstren blåst in.

Alla hade inte samma tur som Margareta. Hos en granne flyttade sig en veranda och hos en annan landade en björk över en stuga, bland flera andra skador.

Efteråt var havet som en enda brun grumlig sörja med kullvräkta granar, tallar och björkar runt om, vissa med en diameter av 40 centimeter. Förödelsen var stor, men lyckligtvis var det ingen människa som kom till skada under de dramatiska minuterna vid halvfyratiden på söndagseftermiddagen.

– Stugan har vi kvar och jag känner ingen oro att det ska hända nåt sånt här igen, säger Margareta Magnusson.

Mer läsning

Annons