Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre generationer på bruket

/
  • Son, far och farfar på samma arbetsplats. För några år sedan arbetade även Filips morfar och farfarsfar på Vallviks bruk.
  • Pappa Peter och farfar Jan Eriksson är stolta över att Filip Eriksson har lyckats få fast anställning redan vid 19 års ålder.

Filip Eriksson har fått fast anställning på Vallviks bruk och utgör tillsammans med far och farfar en unik trio på arbetsplatsen.
– Jag har alltid velat jobba på Vallvik, säger han.

Annons

Filip, Peter och Jan Eriksson sitter tillsammans med Ida Mörtsell, Per Lundeen och Thomas Wasberg i kontorsbyggnaden på Vallviks bruk och firar med tårta. Filip Eriksson, 19 år, har precis anställts vid bruket och representerar nu den tredje generationen Eriksson.

Läs också: Vallvik fortsätter att anställa under hösten

Faktum är att släktens historia går ännu längre tillbaka än 1969, då farfar Jan började. Även Filips morfar och farfarsfar har arbetat på bruket en gång i tiden.

Företaget vill uppmärksamma en sådan här speciell händelse. Även om det funnits en tradition i att jobben går i familjen och orten är det inte lika vanligt numera.

– Det är lite extra roligt när det blir såhär, det är ovanligt med tre generationer, säger Ida Mörtsell som är personalchef.

Filip Eriksson har drömt om att få jobba på företaget under en lång tid och efter sommarjobb och visstidsanställning i sex månader har han nu fått en fast tjänst som underhållsmekaniker.

– Det känns underbart, riktigt bra, säger Filip Eriksson.

Han har gått Industritekniska programmet på Staffangymnasiet och under hela tiden haft siktet inställt på Vallviks bruk. Det är också här i Vallvik han vill bo, men har lite motvilligt flyttat med familjen in till Söderhamn för ett par månader sen.

– Jag vill tillbaka så småningom. Jag är ingen stadsmänniska, säger han.

Han vet att det är svårt att få en anställning i dag och är nöjd över att ha rott drömmen i land redan vid 19 års ålder.

– Det känns häftigt att kunna följa familjens spår. Sen har jag alltid velat jobba med händerna.

Läs också: Bredden viktig i näringslivet

Pappa Peter och farfar Jan är stolta och tycker att det är roligt att kunna föra vidare arvet och yrket. De menar att det är högre krav och svårare att få jobb nu än när de själva började.

– I dag är folk mer ansvarsfulla än på 80-talet, då kom och gick folk som de ville, säger Peter Eriksson och skrattar.

Läs också: Hett Rottneros delar ut 61 miljoner i extra vinst

Per Lundeen, vd för Rottneros, är positiv och lägger vikt vid att få in ny kompetens i företaget.

– Åldersstrukturen är hög här och just nu har vi ganska stor personalomsättning. Det går bra för Vallvik, säger han.

Mer läsning

Annons