Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trasiga trafikljus fortsätter att skapa förvirring – men snart kan problemet vara löst

I nära en månads tid har trafikljusen blinkat gult i korsningarna där Norralagatan möter Kungsgatan och Norrtullsgatan i Söderhamn. Trots skyltar om väjningsplikt har det stundtals rått viss förvirring kring hur trafiken ska flyta när trafikljusen är ur funktion. 
Men nu kan en lösning vara på gång.

Annons

Under söndagskvällen fick en kvinna föras med ambulans till sjukhus efter en trafikolycka mellan två bilar i korsningen Kungsgatan-Norralagatan i centrala Söderhamn. På platsen har trafikanterna fått vänja sig vid ett gult blinkande sken då trafikljusen i korsningen sedan en tid tillbaka slutat att fungera

Läs mer: Trasiga trafikljus i Söderhamn skapar kaos

Trots att kommunens underreparatörer har varit på plats vid flera tillfällen under hösten har problemen återkommit och lagningen dragit ut på tiden. Men nu ska en lösning vara på gång.

– Äntligen, nu har vi fått tag på reservdelar och hoppas ha trafikljusen i gång snart igen, säger Karina Nylander, gatuansvarig i kommunen.

Enligt henne har problemen avlöst varandra under fjolåret och att trafikljusen är från 1960-talet har inte underlättat i jakten på reservdelar.

Läs mer: Vatten orsak till att trafikljus är satta ur spel

Bland annat har vatten och fukt trängt in och gjort stolparna dåliga, delar har brunnit och nu senast var det ett styrdon som slutade att fungera. Dessutom har den kabel som ska känna av fordonen och styra trafikljusen varit dålig och nu fått hängas upp i luften, i väntan på att tjälen i marken ska släppa.

– Nu ska det nya styrdonet omprogrammeras och sedan monteras. I slutet av nästa vecka räknar vi med att trafikljusen ska fungera igen, säger Karina Nylander.

Läs mer: Quiz: Testa dig själv – hur trafiksmart är du?

När reparationen är genomförd är målsättningen att byta ut ljusen till moderna led-lampor. Därefter kan det även bli aktuellt att byta ut de dåliga stolparna.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning