Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träningen är livet för Maria – vill tävla i bodyfitness: "En enorm kick och massor av adrenalin"

/

Man kan säga att Maria Bülow från Söderhamn lever för att träna, men också att hon tränar för att leva. Träningen har blivit en viktig pusselbit i livet för 24-åringen, som under tonårstiden brottades med ätstörningar. Nu blickar hon framåt och drömmer om att tävla i bodyfitness.

Annons

Gymmet har blivit Maria Bülows andra hem och det är bland träningsmaskiner och hantlar hon samlar kraft och energi i vardagen. Det är kanske inte så konstigt att platsen för vårt möte är just gymmet på Faxe Atletklubb i Söderhamn.

– Jag tränar varje dag. Det ger mig en enorm kick och massor av adrenalin, säger Maria Bülow.

I höstas tävlade Maria i bodyfitness. I telefonen har hon bilder från tävlingsdagen och Maria minns känslan att stå på scenen och bli bedömd.

– Först var det pirrigt. Men sedan var det en härlig känsla. Jag vill verkligen tävla igen, det är mitt mål, säger Maria.

Läs även: Marie Mattsson fastnade för fitness

Inför detta år har Maria ett nytt team i ryggen, som ska peppa och lotsa henne till framgång inom bodyfitness. Maria är målmedveten och är villig att satsa.

– Det är en lång resa med mycket jobb och träningstimmar inför en tävling. Just nu tränar jag styrka och kondition. När man närmar sig ett tävlingsdatum blir det en helt annan träning med ett strikt kostupplägg, säger Maria.

För Maria är träningen en viktig del av livet för att må bra. Som tonåring brottades hon med ätstörningar och hon hade ett osunt förhållande till mat och träning.

– Jag vill inte vara tjejen med ätstörning. Jag vill vara Maria. Tjejen som mår bra, säger hon.

Maria växte upp i Vallvik och efter grundskolan på Stenbergaskolan i Ljusne flyttade hon till Stockholm. Drömmen var att bli frisör. Men någonstans under tonårstiden kom hon in i en bantningshets. Maria slutade äta mat med socker, sedan uteslöt hon kolhydrater. Sen ville hon bara äta grönsaker. Till slut ville hon inte äta alls. Dessutom fick hon en osund relation till att träna.

– Jag var aldrig nöjd. Löprundorna fullföljdes av cykelturer. Efter det fortsatte jag med en långpromenad. Jag förstod först inte att jag hade anorexia.

Läs även: Elin har hittat hem i kroppens hus

Under tiden i Stockholm gick det lättare att leva det snedvridna livet. Allt kretsade om överdriven träning och att inte äta. Maria tappade greppet och familjen anande oråd. Hon flyttade hem till familjen igen och fick professionell hjälp och stöd av familj och vänner.

– Jag mådde väldigt dåligt. Men steg för steg började jag må allt bättre. Det är därför jag vill berätta, för att ge hopp till fler att man kan må bra igen efter anorexia.

Nu har hon lagt den tuffa tiden bakom sig. Maria vill inte bli sjuk igen och lever i dag på ett helt annat sätt.

– Inför en tävling i bodyfitness ska man gå på strikt diet och träna hårt enligt ett schema. När jag gjorde det i höstas var jag väldigt noga med att inte pressa mig för hårt. Jag känner igen varningssignalerna och jag har lärt mig att lyssna på kroppen. Jag vill inte bli sjuk igen.

I dag har Maria en annan relation till träningen. Det är ett sätt för Maria att må bra. Kost och motion är viktiga pusselbitar för hennes välbefinnande.

– Träningen ger mig inte bara en stark kropp, utan jag får också massor av energi, säger Maria.

Till vardags pluggar Maria och drömyrket är personlig tränare.

– Jag har många erfarenheter, inte minst från min sjukdomsperiod, som jag tror jag kan ha nytta av i framtiden. Jag har hittat min balans och jag lever i dag ett bra liv, säger Maria Bülow.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons