Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädgårdsris samlas in från hushåll i centrum

/
  • Med van hand styr Peter Olsson kranen vars gripklo hämtar upp allt trädgårdsris.
  • Gunnar Lidén, projektledare vid Söderhamn Nära i samtal med Christer Udenius som får sitt trädgårdsris upphämtat.

En ny kampanj ska få Söderhamnsborna att slänga mer trädgårdsavfall på återvinningscentralen Långtå. Men för att nå målet har Söderhamn Nära sett till att ge många en hjälp på vägen.

Annons

Genom ett direktutskick till 2 000 hushåll i Vågbro, Stugsund och centrala Söderhamn hoppades Söderhamn Nära att ett flertal skulle nappa på erbjudandet om att få sitt trädgårdsris upphämtat. Men genomslaget blev större än vad projektledaren hade hoppats på.

– Jag blev tagen på sängen av gensvaret. Nu måste jag ringa runt och meddela att vi inte hinner hämta allt den här veckan som vi först hade tänkt, säger Gunnar Lidén.

Läs också: Villaägare hör till de skräpigare

Det är första gången som det kommunala bolaget kör en kampanj för att få fler att lämna in sitt trädgårdsris till återvinningscentralen på Långtå. Närmare 200 hushåll anmälde direkt sitt intresse och sedan i måndags har en underentreprenör åkt runt och samlat ihop högar med trädgårdsris.

En av de som nappade på erbjudandet var Christer Udenius som bor på Klossdammen. Han hade under en längre tid funderat på att ta ner två träd på sin tomt.

– Det här är kanon och kom som en skänk från ovan. Nu slipper jag hyra vagn och åka till tippen med mitt ris, det kan inte bli lämpligare.

Läs också: Kraftiga smällar över Söderhamn

Allt trädgårdsris som körs till Långtå blandas med hästgödsel och avloppsslam för att bilda en kompost. Jorden kommer sedan att användas till att sluttäcka deponierna på området.

Genom kampanjen hoppas Söderhamns Nära att fler personer ska hitta till Långå med sitt trädgårdsavfall i stället för att slänga det på andra platser.

Läs också: Elbolag varnar för falska fakturor

När allt trädgårdsris är upphämtat kommer Gunnar Lidén och hans kollegor att sätta sig ner för att utvärdera kampanjen och dess omkostnader.

– Förhoppningen är att vi kan köra igen och i fler områden. Men då måste vi först ha diskuterat hur vi hanterar situationen om det blir ännu större mängder trädgårdsris att hämta upp, säger Gunnar Lidén.

Mer läsning

Annons