Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårsföräldrars viktiga roll

Vara förälder är ingen generalrepetition. Det är på riktigt nu genast – och då gäller det att vara både närvarande och tydlig.

Annons

Många föräldrar ser med bävan fram mot den dag då barnen växer upp till tonåringar.

Den lilla gulliga ungen som förr knappt klarade av att mamma och pappa stängde om sig på toaletten en stund, har börjat nosa på vuxenlivet. Kompisarna är det som betyder mest, sitta hemma en kväll med mamma och pappa... Nä, det är bara inte att tänka på.

Plötsligt börjar det gnissla i umgänget. Då gäller det att ha byggt sin föräldrarelation på en fast grund, att vara tydlig, konsekvent, kärleksfull – och närvarande.

- För att vara en bra förälder ska man finnas där, ställa sig själv åt sidan – och samtidigt ha ett bra eget liv, sa fängelseprästen Anders Caringer inför onsdagskvällens föreläsning i Norrtullkyrkan.

Både han och medföreläsaren Lena Schilström har stor erfarenhet av tonåringar, både i sitt jobb och i privatlivet.

De har inga lösningar eller patenterade modeller för hur man blir en bra förälder, men ett intressant samtal utspann sig om frågeställningar som: Hur bär man sig åt för att bli en bra förälder? Hur gör andra?

• Hur gör man med gränssättningar?

- Har man sagt till tonåringen "du ska vara hemma den här tiden, annars kommer jag och hämtar dig" så måste man göra det också, sa Anders.

Det verkliga eldprovet kan komma när en ny partner kommer in i familjelivet. Anders och Lena, som är ett par, lät barnen gå före kärleken. Det tog sin tid, men det fungerade.

De vuxna är viktiga i barnens liv, som förebilder på gott – och ont.

Mer läsning

Annons