Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonårsflicka hade narkotikaklassat plåster

/

Den drogpåverkade flickan hade använt hasch och smärtlindrande plåster.

Annons

Sent en kväll i juli tog en polispatrull hand om en narkotikapåverkad flicka i centrala Söderhamn. Flickan, som är i gymnasieåldern, hade en bit av ett plåster med det narkotikaklassade ämnet buprenorfin i väskan.

Läs här om dödsfallen i Söderhamn: "Helt plötsligt så somnar hela gänget."

Proverna visade också att hon använt hasch och buprenorfin. Nu åtalas hon för ringa narkotikabrott. I polisförhör har hon erkänt att hon använt narkotika och berättat att hon fått plåstret av en annan person.

Enligt sjukvårdsupplysningen är det stor risk att bli beroende när den typen av smärtlindrande plåster används i berusningssyfte eller för att bli lugn.

Det finns också risker om man använder plåstret i kombination med andra läkemedel eller alkohol. Det bör inte ens i medicinskt syfte användas av personer som är under 18 år, enligt sjukvårdsupplysningen.

Efter att flickan förts till polishuset i Söderhamn hittade polisen en påse som innehöll 1,10 gram av substansen MDPBP i polisbilens baksäte.

Läs mer om hur drogvanorna i hela Europa har förändrats.

Tonåringen åtalas därför även för brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Hon har i polisförhör nekat till det brottet, och sagt att hon inte lade påsen med pulvret i bilen. Rättegången mot flickan ska hållas i Hudiksvalls tingsrätt inom kort.

Läs mer: Forskaren om unga droganvändare: "Det är en klassfråga att ungdomarna dör."

Mer läsning

Annons