Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringar häktas för mordbrand i Föreningarnas hus i Marmaverken

/

De två män, 18 och 19 år gamla, som hämtades till förhör efter branden i Föreningarnas hus i Marmaverken häktades under tisdagen misstänkta för mordbrand.

Annons

Det var under natten mot söndagen som entrédelen och köket på Föreningarnas hus, även kallat Folkets hus, totalförstördes i en brand. Polisen fattade tidigt misstankar om att branden var anlagd och efter tips från allmänheten togs tre personer in till förhör.

Läs också: Kraftig brand i Föreningarnas hus i Marmaverken i natt tros vara mordbrand

Två av männen, en 18-åring och en 19-åring, anhölls senare misstänkta för grov mordbrand. På tisdagen häktades de två männen vid Hudiksvalls tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mordbrand i Föreningarnas hus, alltså den högre misstankegraden.

Läs mer: Två unga män har anhållits för grov mordbrand

Under häktningsförhandlingarna nekade 19-åringen till misstankarna om mordbrand men erkände sig skyldig till skadegörelse. 19-åringen ska ha uppgivit att skadegörelsen skedde i samband med att hans "kompanjon skulle hämta egendom i lokalerna".

Läs mer: Stämningen är dyster efter misstänkt mordbrand

Även 18-åringen nekade till brottsmisstankarna om mordbrand och bestred en häktning när förhandlingarna mot honom inleddes.

Rätten beslutade däremot att häkta mannen på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Kammaråklagare Peter Olofsson anser att bevisningen mot männen är stark men vill inte gå in närmare på deras eventuella inblandning utan hänvisar till förhörsuppgifter. Vid en undersökning av brandplatsen ska en sprayburk ha anträffats och tagits i beslag.

Ledare: Politiker, de grova brotten avlöser varann!

Tingsrätten gav även åklagaren rätt att meddela restriktioner mot de två nu häktade männen.

Åtal ska vara väckt senast 19 januari.

Mer läsning