Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Todd Myllers fixar grillningen

/
  • Todd Myllers stora passion är att grilla.
  • Ölburksburgaren, eller beer can burger, har blivit väldigt populär den senaste tiden. Självklart vill Todd testa att grilla.
  • Ölburksburgare à la Todd Myllers.
  • Grillad entrecote serverad med en fräsch grönsallad och gorgonzolasås.
  • Salt och peppar, sen är den rumstempererade entrecoten redo för grillen.
  • Todd använder ett tändrör som han fyller med grillbricketter. Med hjälp av tidningspapper och tändstickor får han fyr på kolet.
  • Todd Myllers tycker att en god maträtt har en jämn balans av sött, syra och salt och det ska gärna finnas något på tallriken som bjuder på tuggmotstånd.
  • Forma färsen runt en ölburk (vilken burk som helst passar egentligen). Ta sedan bort burken och fyll färsen med frästa grönsaker.

Skriv GRILLA på söksajten Google och en halv sekund senare får du över 12 miljoner träffar. Den som går ut i ett villakvarter kring middagstid när trädgårdarna är i sommarskrud möts av doften av nygrillat. För grilla hör sommaren till, det är lika självklart som myggbett och gräsklippning.
För Todd Myllers, Söderhamn, är grillningen snarare en passion än en hobby. Här delar han med sig av sina bästa grilltips och receptet på den trendiga ölburksburgaren.

Annons

Todd Myllers knäpper den sista knappen på kockrocken och letar sedan fram en kniv för att skära upp grönsaker i mindre bitar. Det är förmiddag och matkreatören har fått fria händer för att ge oss grillinspiration till sommarens fester. Todd nämner ölburksburgaren – eller beer can burger som den döpts till i upphovslandet USA – som fått enorm spridning mycket tack vare sociala medier.

– Den måste vi bara prova, säger han.

Todd tar ungefär två hekto nymald färs och formar den runt en ölburk. Runt alltsammans lindar han några rejäla baconskivor. Burken tas bort och i hålet fyller Todd i lite smörstekta grönsaker, tabasco och lite BBQ-sås. Allting toppas med en rejäl driva Västerbottenost.

– Det handlar om att våga. Samt använda bra råvaror och ge grillningen lite tid, säger han.

Samtalet kommer in på mod. Två gånger har Todd Myllers deltagit i Grill-SM och det är en tävling som kräver självförtroende:

– Jag har svårt att säga nej till utmaningar. Först säger jag ja, sen efter en stund ångrar jag mig. Men samtidigt kan jag inte mer än att göra bort mig, säger han och skrattar.

Första gången han var med i Grill-SM var 2013. Tanken var att Todd skulle vara en av tre personer som skulle utgöra ett lag och tävla tillsammans. Todd laddade inför den stora tävlingen med att se den store idolen Bruce Springsteen i Stockholm. På natten efter konsertens slut upptäckte han flera missade samtal på mobiltelefonen. De två lagkompisarna hade fått förhinder. Todd bestämde sig för att tävla i alla fall, mest med tanke på alla släktingar och vänner han lockat som publik till tävlingsplatsen i Gävle.

– Jag var väldigt nära att dra mig ur. Men jag ville samtidigt inte göra mina vänner som rest dit besvikna. Så jag tände grillen och körde mitt race. Jag hade en perfekt glödbädd och min grillade entrecote fick högst poäng av alla. Men när det kom till kycklingen så gjorde jag bort mig. Kycklingen blev perfekt, men vitlöken som jag stoppade in i skinnet blev rå, minns Todd.

Det laget som vann i Gävle kvalade direkt in till den stora SM-finalen i Göteborg. Där blev de, de stora vinnarna.

– Jag kunde inte riktigt släppa att jag var så nära segern i Gävle. Så i fjol anmälde jag mig till SM igen, säger Todd.

Todd tog med sig två kompisar och de var väl förberedda. De bjöd på en meny med svenska smaker med en touch av BBQ.

– Men vi chansade för mycket och tyvärr föll de inte juryn i smaken. Men vi fick bra betyg på vår vegetariska rätt, minns han.

Grilltävlingarna blev en lärorik resa och Todd fick, om uttrycket tillåter, mersmak. Efter deltagandet öppnades fler dörrar och då och då håller han föredrag om grillning och dagligen när han jobbar i matvarubutiken i Söderhamn får han ge sina bästa tips till kunder.

Ölburksburgaren är redo för grillen. Sedan tar Todd fram en bit entrecote som han och saltar och pepprar. Han pratar om hur viktigt det är med bra råvaror, att de håller en god kvalitet.

– Det märks på resultatet. Bra kött är godare, helt klart. Djur som haft det bra ger bättre kött, konstaterar han.

Vi går ut för att tända grillen. Todd använder ett tändrör som han fyller med grillbriketter. Med hjälp av tändstickor och tidningspapper får han fyr i tändröret. Efter en stund, när glöden börjar bli bra häller han ut den över en del av grillen.

– Grillningen måste få ta tid. Glöden ska vara vit. Många gör misstaget att de lägger på köttet för tidigt.

Ölburksburgaren läggs på grillen, så långt ifrån kolbädden som möjligt. Sedan stänger Todd locket. Entrecoten som inte behöver lika lång tid i grillen får vackert vänta.

– Det är också viktigt att köttet har rumstemperatur när det läggs på grillen. Det blir mycket bättre då.

Vi sätter oss ner intill grillen och väntar. Det börjar dofta gott från grillen och våra magar börjar kurra. Solen tittar fram bakom molnen och vi förstår exakt vad Todd menar när han säger att det är det här som är tjusningen med att grilla. Ölburksburgaren börjar bli klar och entrecoten åker på grillen, intill kolbädden.

– Jag grillar köttet indirekt, det betyder att jag inte lägger köttet exakt över grillbädden utan intill.

Till entrecoten ska Todd servera en gorgonzolasås samt en grönsallad med getost och balsamvinäger med smak av hallon. Den matiga ölburksburgaren delar han i mindre bitar.

Todd drömmer om att skriva en egen kokbok. Någon gång kanske han får tid. Nu väntar semestern runt hörnet. För första gången på många, många år ska Todd vara ledig fyra veckor i rad. Ingen blir direkt förvånad när han berättar att han ska tillbringa den lediga tiden med familjen i stugan utanför Sandviken, tillsammans den nyinköpta grillen.

– Då ska jag och min vovve Bob sitta ute i trädgården och grilla. Jag ska testa nya recept och låta grillningen ta den tid den kräver. Det är rogivande och då mår jag bra, säger Todd Myllers.

En grillmästare har talat.

Mer läsning

Annons