Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tionde konstrundan till öppna ateljéer i Söderhamn

/

Konstrundan i Söderhamn arrangeras för tionde året i helgen, och de mångfärgade vimplarna kommer att vaja på många platser i kommunen. I Marmaverken är Ragnhild Sandelius Brodow med för första gången.

Annons

I helgen drar den i gång igen, Konstrundan i Söderhamn, med utställningar på Kvarnen och i olika ateljéer runt om i kommunen, från Skärså och Vallvik i öster till Mo i väster.

En av konstnärerna som gör debut i år genom att öppna ateljén hemma i Marmaverken för besökare är Ragnhild Sandelius Brodow.

– Jag har tackat nej många gånger tidigare, för jag tyckte inte att jag hade något att visa upp. Jag jobbar ju framför allt med offentliga utsmyckningsuppdrag, berättar Ragnhild Sandelius Brodow.

Tidigare år har hon i stället rest runt till andra konstnärer och utställningslokaler i Söderhamns kommun för att uppleva möten med kollegor.

– Men i år kommer jag att stå i ateljén och jobba inför en utställning jag ska ha på Kvarnen 2016, förklarar hon.

Hon arbetar med såväl skulptur som teckning och screentryck och det är fritt fram att komma till Marmaverken och se henne i arbete och ställa frågor. Dessutom kommer kinesiska bildläraren Elin Oldenburg att finnas där och visa kalligrafi.

– Hon är min bonussons fru och flyttade hit från Beijing för 1,5 år sedan, säger Ragnhild.

Konstkursen Paletten firar i år 20-årsjubileum, och visar målningar i olja och akvarell på museet i Söderhamn. Den startade på ABF 1995, och fortfarande har man tolv verksamma medlemmar.

Ännu en studiecirkel passar på att visa sina medlemmars verk i denna konstrunda. Det är Onsdagsmålarna som målar akvarell på Studiefrämjandet.

Söderhamns konstförening står som arrangör till evenemanget. Förutom de öppna ateljéerna öppnar också en utställning på Kvarnen med tio kända lokala konstnärer, bland andra Ann-Caroline Breig, Eie och Margareta Gisselsson och Mats Lundgren.

Bland konstnärerna som tar emot besökarna i sina egna ateljéer återfinns Elisabet Lundwall och Gabriella Pettersson som visar träskulptur och måleri i Hälsingmo, och Daven Xu som återigen deltar i konstrundan och tar emot besökare i sin ateljé i gamla kyrkan i Vallvik.

Konstrundan i Söderhamn invigs kring lunchtid på lördag 31 oktober och avslutas på söndag 1 november.

Mer läsning

Annons