Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillväxtrådet håller spåret

Dubbelspår längs Ostkustbanan står ofta på agendan när Tillväxtrådet sammanträder. Torsdagens möte var inget undantag.

Annons

– Hade vi dubbelspår skulle man kunna vara framme i Stockholm på 1 timme och 18 minuter efter att man klivit på i Söderhamn, säger Sven-Erik Lindestam (S), ordförande i Tillväxtrådet.

Ett dubbelspår på Ostkustbanan har varit på tapeten en längre tid men staten agerar bromsare. Vid det senaste investeringsbeslutet blev Ostkustbanan tilldelad endast ett utökat antal mötesplatser. Men Sven-Erik Lindestam både hoppas och tror att ett riktigt dubbelspår kommer att bli av.

– Det är något som företag och politiska partier är hundra procent överens om att vi måste få till, men inget vi kommuner kan göra själva, säger Sven-Erik Lindestam.

Tillväxtrådet i Söderhamn samlar representanter från kommunen, företagare och näringslivsorganisationer. I rådet ingår också Region Gävleborg som vid torsdagens sammanträde redogjorde för och tog emot synpunkter på den regionala utvecklingsstrategin som är i färd med att tas fram.

För två år sedan satte Tillväxtrådet upp målet att 500 arbetstillfällen skulle skapas inom privat och offentlig sektor i Söderhamn. 2012 kan bli ett bra år på vägen mot målet, med till exempel etableringen av Hennes & Mauritz:

– Det känns som det tuffar på hyggligt just nu. Jag har en god förhoppning om att vi kommer att få se någon eller flera handelsetableringar det här halvåret, säger Sven-Erik Lindestam.

Närmare än så vill han inte specificera men säger att han tror fastighetsägarnas arbete med att locka handelsföretag kommer att lyckas. Men handel är inte allt:

– Vi ser gärna etableringar inom industriverksamheter också.

Tillväxtrådet sammanträder sex gånger varje år. Nästa möte är i maj.

Mer läsning

Annons