Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till rätten för djurplågeri

/

Enligt djurskyddsinspektören och veterinären var djuren magra, smutsiga och saknade tillgång till vatten.
Djurhållarna erkänner delvis, men menar att de inte misskött djuren med flit.

Annons

Under onsdagseftermiddagen ägde en rättegång om brott mot djurskyddslagen rum i tingssalen i Söderhamn. En man och en kvinna stod åtalade för brottet, detta efter att missförhållanden upptäckts på deras gård i början av 2011.

Vid länsstyrelsens inspektion hittades en död kalv, och två var så svaga och utmärglade att de avlivades efter bedömning av veterinär. Obduktion visade att kalvarna var kraftigt undernärda.

Flera andra djur var kraftigt avmagrade och gödselförorenade. Många hade hårlösa fläckar på kroppen. Det fanns stora mängder avföring på ytorna där djuren vistades. Man såg även kor som drack ur pölar av urin för att få i sig vätska.

Länsstyrelsens inspektör bedömde att djuren utsatts för onödigt lidande och att missförhållandena på gården funnits en längre tid.

Det åtalade paret säger att de såg att djuren blivit magra och att många var skitiga, men de säger att det berodde på den otroligt stränga kyla som rådde i januari och februari 2011.

Paret hävdar att problemen började efter nyår, och att allt fungerade bra innan dess. Djuren blev magra under januari och februari eftersom det var kallt. Det fanns inte pengar till att köpa in kraftfoder, djuren fick klara sig på hö och ensilage.

Länsstyrelsens inspektör menar dock att djur inte avmagrar så kraftigt på så kort tid, varför problem antagligen funnits på gården även innan inspektionen gjordes.

Åklagare Sebastian Flodström sa i sin slutplädering att det inte är någon rätt att ha djur, och att paret borde ha insett att anläggningen inte fungerade i kylan, och att de inte haft ekonomi för att reda ut problemen.

Parets advokat anser att det inte går att vara säker på att djurhållningen haft brister innan inspektionen. Vidare sa advokaten att paret gjort en felaktig bedömning när det gäller djurhållningen.

- De trodde utfodringen var tillräcklig, och de trodde att de skulle kunna klara sig ur det. Men kylan blev för långvarig.

Såväl åklagare som advokat yrkar vid en fällande dom på villkorlig dom och dagsböter.

Dom meddelas den 21 november.

Mer läsning

Annons