Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till havs med Hulda

/
  • Från höger Boje Bodin med maken Claes-Henrik Bodin. Till vänster om honom står Stefan Forell från Söderhamn med vänner Jonny Zätterman.
  • Stefan Forell är väldigt nöjd med turen. Det är bara badvattnet som skulle kunna vara varmare, tycker han.
  • Claes-Henrik Bodin har tillsammans med fem andra goda vänner provat surströmming. Söderhamn är bara en av många destinationer de hunnit med genom åren.
  • Skepparen Per Åker vill inte kalla sig kapten. Det är för skrytsamt till en sådan här liten båt, tycker han.

Vi följde med på den andra premiärturen med kommunens nya taxibåt Hulda. Det råder ingen tvekan om vad som är bäst med jobbet.

– Se dig omkring! säger skepparen Per Åker och slår ut med handen över det glittrande havet i skärgården.

Annons

När vi kommer i höjd med Storjungfrun slår vågorna mot fören, men skepparen styr genom vågorna med säker hand. Det är den svåraste delen av turen, avslöjar skepparen Per Åker. Men det har en naturlig förklaring.

– Det trycker på ända från Finland, säger Per Åker.

Och det är inte ovanligt att sjöturen blir för mycket för besökarna.

– Ibland blir folk sjösjuka. Vi har tänkt ställa en kräkhink i båten, fyller Henrik Olsson i.

Ett nöjt sällskap kommer från Norrtälje med omnejd. De är ute på sin årliga surströmmingsturné genom Sverige som sträcker sig 12 år bakåt i tiden. Kriterierna för den perfekta surströmmingsplatsen är enkla. Det ska vara både nära havet och en fyr. Det bästa med den jästa fisken är att det är både gott och nyttigt, tycker de.

Mer läsning

Annons