Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thorsten Flinck till Söderhamn: Blir aldrig klar med Doktor Glas

/
  • Thorsten Flinck spelar alla rollerna i scenuppsättningen av Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas. ARKIVBILD

Skådespelaren Thorsten Flink turnerar åter enmansföreställningen Doktor Glas, ett kriminaldrama i en akt, och kommer till Söderhamns teater på söndag 6 december.

Annons

– Jag har spelat den här föreställningen sedan 2003, men jag upptäcker hela tiden nya saker i den, det är en så rik och mångfacetterad text. Det är inte samma föreställning i dag som när jag började, bland annat är ju jag tio år äldre, berättade han i en intervju för precis ett år sedan, när Hudiksvalls teater stod på tur för föreställningen.

Läs hela intervjun här

Hjalmar Söderbergs roman handlar om Doktor Glas, en ensam, deprimerad läkare som längtar efter att få utföra en stor handling. När han så träffar den unga olyckliga Helga Gregorius, som berättar om sin avsky för fysisk kontakt med sin make, pastor Gregorius, vaknar så småningom ett beslut att utföra ett mord.

Thorsten Flinck har alltid haft ett gott öga till Hjalmar Söderberg, förklarade han i en ännu tidigare intervju, 2010.

LÄS MER: Dubbla framträdanden av Thorsten Flinck

– Både August Strindberg och Hjalmar Söderberg kan sägas vara mina husgudar, men de är vitt skilda dramatiker. Söderberg avhåller sig från känslor, han är en iakttagare som beskriver rakt och konkret med tankens klarhet. Jag såg Allan Edwall spela Doktor Glas på hans teater Brunnsgatan Fyra 1986 säkert över 20 gånger, det lärde jag mig mycket på.

– Min föreställning av Doktor Glas är en bearbetning av Söderbergs text, där jag spelar alla rollerna: Doktorn, den vackra Helga och hennes man pastor Gregorius och så doktorns krogvänner. Det är en fruktansvärt spännande historia, förklarade han.

Tidigare har det varit en hel del stök kring Thorsten Flinck, denne gudabenådade skådespelare i sina bästa stunder. Men när han väl står på scenen så ger han allt, antingen han sjunger personliga texter eller spelar alla rollerna i föreställningen Doktor Glas. Och det lär han göra även i Söderhamn på söndag, för även om han framfört detta drama mer än hundra gånger så lyckas han varje gång uttolka något nytt.

LÄS MER: Thorsten Flinck gör proggplatta

Mer läsning

Annons