Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Textilkonstnär blickar tillbaka på två årtiondens skapande

/
  • Ingegerd Bergwall fyller 75 år och firar det med en utställning av de senaste 20 årens skapande.
  • En suspensoar med pärlemorknappar är ett av Ingegerd Bergwalls sätt att göra om vardagsföremål till konst.
  • Den här korsetten har fått nytt liv genom konstnärens utsmyckningar.
  • Tre trasmattor utgör tillsammans ett stort bildmotiv.

Textilkonstnären Ingegerd Bergwall från Marmaverken firar 75 år med utställningen "Rainbow Room med de resande behåarnas systerskap". På Konstkraft i Ljusne har besökaren mycket att utforska.

Annons

Den pågående utställningen som visas till den 21 augusti demonstrerar verk från Ingegerd Bergwalls senaste 20 år av skapande. På väggarna i Konstkrafts lokaler hänger stora mattor med ofta färgstarka motiv.

Ett återkommande tema i Ingegerd Bergwalls konst är återbruket. Hon broderar bland annat på gamla linnehanddukar. En teknik hon ofta använder kallas slarvtjäll, som kan användas till stora täcken, eller sängöverkast.

Läs också: Självlärda textilkonstnären Neta ställer ut: "Jag har precis spunnit i hår från islandshästar"

På ett bord nedanför de majstätiska mattorna finns det fria broderiet Aleppo blöder, där Ingegerd Bergwall har blandat in taggtråd bland textilierna, och skapat ett tredimensionellt konstverk om kriget i Syrien.

Mitt i utställningslokalen står skyltdockor med korsetter, där Ingegerd Bergwall gett dem mönster med pärlor och trådar. Även här är det återanvända klädesplagg hon använder. Ett annat konstverk är ett broderi som förställer Einsteins hjärna, och här beskriver Ingegerd Bergwall geniets tankeverksamhet med många sammanbundna vindlande trådar.

De resande behåarnas systerskap är begagnade behåar, där Ingegerd Bergwall bland annat tar upp temat bröstcancer, och där hon har broderat egna dekorationer i starka färger.

– Bröst är kvinnliga och vackra. Det är lustbetonat, säger Ingegerd Bergwall.

Strax intill behåarna står en suspensoar som är helt täckt med knappar. Ett återkommande tema i Ingegerd Bergwalls konst är det intima, med underkläder, ägg, spermier eller bilder som påminner om könsorgan. Och ofta många starka färger.

Läs också: Sommarsalongen öppnar i Ljusne: "Intressant och experimentellt"

– Man kan säga att jag har ett regnbågstema. Det kan vara ett väderfenomen, eller om man vill kan man göra en hbtq-tolkning. Jag gillar att excellera i färger, säger Ingegerd Bergwall.

Ibland är hennes konst provocerande, och Ingegerd Bergwall kan ses som ungdomlig och nyskapande, fast hon fyllt 75.

– En gång var det någon som sett min konst och sa "Jag trodde du var i 25-årsåldern". Jag skulle aldrig ha vågat göra sådan här konst när jag var 25, säger Ingegerd Bergwall.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons