Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Takskottning för 150 000 kronor om dagen

Årets vinter kan mycket väl bli den dyraste i Söderhamns historia. Enbart takskottningen kostar kommunen närmare för närvarande 150 000 kronor om dagen.

Annons

Från att ha börjat med sex takskottare är nu ett 50-tal inhyrda för att skotta kommunens tak fria från snö. Kostnaderna beräknas ha passerat en miljon kronor och fortsätter att öka.

– Vi räknar med en kostnad på 100 000 - 150 000 kronor om dagen, säger tekniske chefen, Lars Stål.

Att skotta av taken ses som akuta åtgärder och eftersom det råder brist på snöskottare har kommunen fått anlita entreprenörer till olika kostnader. Några upphandlingar finns det inte tid för.

– En plåtfirma kan ligga på ända upp till 550 kronor timmen medan några av våra entreprenörer som är specialiserade på att skotta tak tar 300. På grund av det myckna skottandet har vi fått ta hjälp av båda kompetenserna, säger Lars Stål.

Timkostnaderna kan dubblas när det krävs arbete under helger.

– Vi har resonerat ungefär så att om ett tak skulle rasa in kostar det vida mer än en miljon kronor materiellt och gud förbjude att det finns en människa i det. Med den enkla logiken har vi kommunicerat till politiken och känner att vi har stöd för det här, säger Lars Stål.

Även fastighetsbolagen drabbas av de extraordinära kostnaderna.

Faxeholmen tog in tre extraanställda redan den sjunde januari med att skotta av taken på garage och car-ports. De tre takskottarna har i dag blivit till ett 15-tal personer med ökade kostnader som följd.

– Vi är nog uppe i 600 000 kronor inklusive istappar, säger Faxeholmens VD Petri Berg.

Mer läsning

Annons