Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Takskottare som använt obesiktigade skylifts kan åtalas

/
  • Norralagatan den 1 mars.Enligt Arbetsmiljöverket hade inte den här liften besiktigats på flera år.

Takskottare som använt obesiktigade skyliftar kan åtalas. Arbetsmiljöverket har upptäckt flera som inte besiktigats i tid.

Annons

I Gävleborg hittade två arbetsskyddsinspektörerna omkring tio liftar som inte besiktigats en gång om året som regelverket säger.

– Jag själv hittade väl fyra stycken som inte hade besiktigats i tid. Det är ju faktiskt straffbara handlingar. Vi funderar på om vi ska lämna det till åtal eller inte, säger Ingemar Persson.

Snöröjarna som jobbade från den maskin som tippade i Söderhamn för tre veckor sedan klarade sig från olycka när de räddade sig in genom ett fönster.

Ingemar Persson såg händelsen på helahalsingland.se och åkte till Söderhamn för att titta till liften.

– Den var inte besiktigad på många år. Nu hade inte det någon betydelse för själva händelsen. Det var inte något som gick sönder eller var något fel på maskinen.

Om myndigheten väljer att lämna ärendena till åklagare tror Ingemar Persson det leder till ett strafföreläggande och böter.

– Det är främst om det hänt någon olycka som man kan se allvarligare på det där. Annars är det som att köra med en bil som fått körförbud.

Mer läsning

Annons