Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Syster" Alva – diplomerad vårdhund

/

Människans bästa vän kan också vara den bästa vårdaren. En brun blick och en fuktig nos kan lösa upp de hårdaste knutar, såväl psykiska som fysiska.

Annons

Labradortiken Alva är idel uppmärksamhet när matte Mija trär på henne tjänstedressen. När den lindblomsgröna, nästan självlysande "uniformen" är på, är dom inte längre bara kompisar – dom är ett diplomerat vårdteam.

Får vi presentera: Alva, 6 år, länets första vårdhund.

Hennes ägare Mija Bergstedt räcker över en fotostatkopia med en bild på sig själv och Alva. Alva ser otroligt målmedveten, cool och kompetent ut. Hon ser ut som om hon vet att hon är ovanlig:

- Alva är en väldigt speciell hund, med stora förmågor. Hon är klok, stabil och väldigt social, säger Mija.

Och det kan ju behövas för detta vårdteam kan komma att ställas inför mycket skiftande situationer. Nu närmast väntar ett uppdrag på Eklunda ålderdomshem i Stråtjära.

- Dom vill att vi ska komma. Eklunda jobbar mycket med demens, säger Mija som räknar med att ha ålderdomshemmet som referensfall, det vill säga ett kvitto på vad hon och Alva förmår ute på fältet.

Hundars stimulerande inverkan på gamla och sjuka är väl dokumenterad. "Den tysta experten" är en annan benämning på detta komplement inom den terapeutiska vården.

I England och USA ligger man långt framme med att ta in hundar som terapeutiska "hjälpmedel". I Sverige är vårdhundarna på inmarsch.

Gävleborg har hittills varit en vit fläck i det här avseendet, men inte nu längre. Nu går "syster" Alva ronden, cool och kompetent labrador med licens att vårda.

 

Mer läsning

Annons