Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syrisk demonstration mot Migrationsverket

/
  • Ungefär 30 män, kvinnor och barn deltog i måndagens demonstration. Många är kurder från Syrien, men även arabiska syrier och flyktingar från andra arabländer deltog för att visa sitt stöd.
  • Utanför Migrationsverkets kontor skallade slagorden om situationen i Syrien.
  • Ahmed Alsakhadi klättrar upp på en träbänk och rappar en sång om arabvärldens diktatorer. Det är hans politiska musik som är skälet till att han tvingats fly från Syrien.
  • Polis kallades till lokalen för att be demonstranterna att avlägsna sig från själva kontoret. Det gjorde de utan bråk.

Beväpnade med plakat, flaggor och slagord tågade ett 30-tal personer mot Migrationsverket under måndagseftermiddagen för att protestera mot att många syriska flyktingar inte fått uppehållstillstånd i Sverige.

Annons

Sedan den 31 januari har Migrationsverket tillfälligt stoppat alla utvisningar till Syrien. Regimens våld mot demonstranter och stridigheter mellan militär och rebeller drabbar civilbefolkningen så hårt att man inte kan skicka tillbaka någon dit.

Men det innebär inte att de syriska flyktingar som befinner sig i Sverige har fått uppehållstillstånd. Alla utvisningsbeslut kvarstår, men skjuts upp på obestämd framtid.

- Nu vill vi att de tittar på våra fall en gång till. Flera av oss har varit här i många år och har barn som växt upp här. Vi måste få veta vad som ska hända med oss, säger Diar Mamo.

Framme vid Migrationsverket ska Diar lämna över ett gemensamt brev till någon ansvarig chef. Men han får beskedet att ingen sådan finns på plats.

Snart befinner sig nästan hela demonstrationståget inne på kontoret. Någon kastar en bild av Syriens president Bashir al-Assad på golvet. Flera personer börjar stampa på bilden och till slut river någon sönder den. Stämningen börjar bli irriterad. Eftersom man ansökt om demonstrationstillstånd hos polisen borde Migrationsverket veta om att man skulle komma, det är nog därför chefen inte är där i dag, resonerar några.

- Vi tar deras synpunkter på fullt allvar, men vi måste gå rätt till väga, säger Kjell Kumar som är ansvarig för säkerheten på Migrationsverkets kontor.

Mer läsning

Annons