Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Symbolerna viktiga för vit makt-rörelsen

/
  • Jonathan Leman från Expo föreläste för bland annat skolpersonal om vit maktrörelserna och nynazism.

Symboler, siffror och bokstavskombinationer.

För vit makt-rörelsen och de organisationer som sprungit ur den gäller det att sticka ut.

Under tisdagen fick skolpersonal lära sig att tyda tecknen.

Annons

Några siffror på ryggen, en bokstavskombination på ärmen eller en pil fastsydd på ryggsäcken.

Vit makt-rörelsen, som är högerextrem och står nära nynazismen, är översållad av symboler och symbolik, mycket sprunget ur det fornnordiska.

Under tisdagen höll Jonathan Leman från stiftelsen Expo två föreläsningar i Röda rummet på Kulturens hus, för skolpersonal och andra intresserade.

Förra året fanns 49 vit makt-rörelser aktiva i landet, de drev 70 webbplatser och genomförde 1 507 aktiviteter, enligt Expo.

Två av de rörelserna, enligt stiftelsen, finns representerade i Söderhamn, eller har genomfört aktioner här den senaste tiden.

Det rör sig om Svenskarnas parti, före detta Folkfronten och Nationalsocialistisk Front, samt Svenska motståndsrörelsen, SMR.

– SMR är öppet nazistiska och kompromissar inte med buskapet, i och med att de inte försöker att klä om nazismen i en annan skrud, som andra vit makt-organisationer gör, säger Jonathan Leman.

I slutet av juli åkte Svenska motståndsrörelsen till Söderhamn för att dela ut flygblad. När det var så få personer på gatorna åkte de i stället ut till Bergviks marknad. Enligt en ”kamprapport” på en vit makt-hemsida var det SMR:s första organiserade aktion i Söderhamn på fem år.

Symbolen för SMR är en uppåtpekande pil, som kan ses på fanor under demonstrationer. Och just symbolerna är viktiga för vit makt-rörelserna, enligt Jonathan Leman.

Mer läsning

Annons