Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydafrikasamarbete i startblocken

/
  • Sven-Erik Lindestam, ordförande för barn- och utbildningsnämnden, diskuterar samarbetsprojekt med borgmästaren för Ugu District i Sydafrika, Cllr Sithembiso Cele.

Det är lite skillnad på Söderhamn och Sydafrika. Men båda har mycket att lära av varann. Det blir en intensiv vecka i Söderhamn för Sydafrikadelegation, med fortsättning i Ugu-distriktet senare i höst.

Annons

Kontakter som knöts mellan Söderhamn och Ugu District i Sydafrika år 2006 håller på att bära frukt.

På måndagen anlände en stor delegation, sju personer, från Ugu till Söderhamn för en veckas studier av särskilt intressanta områden i det svenska samhället: byggprojekt, distansutbildning samt vatten och renhållning.

- Ert vatten- och sanitetssystem är inte av denna världen, sa borgmästare Cllr Sithembiso Cele vid pressträffen på rådhuset, på måndagseftermiddagen.

Det har blivit några resor från båda hållen efter år 2006. Nu har kontakterna kommit till den punkten att parterna vill sätta samarbetet i rullning på allvar. Det ska man göra inom ramarna av fyra olika projekt. Projekten handlar om distans- och yrkesutbildning, ett byggprojekt och ett projekt om vatten och renhållning.

Projekten kommer att bedrivas i samarbete med gymnasieskolan och Cfl, Centrum för flexibelt lärande. Det blir en stor utmaning för datavana svenskar att hjälpa till att bygga upp ett undervisningsnätverk i ett land där datorer och internetuppkopplingar är sällsynta ute i byarna.

Det finns ett stort sug efter utbildning och utveckling i Sydafrika:

- Nu när vi nått vår politiska frihet har vi inlett kampen för att skapa ett bättre liv för vår befolkning. Största utmaningen blir att utrota analfabetismen, att via yrkesutbildning ge människor en möjlighet att forma sina egna liv, sa Cllr Sithembiso Cele.

Nästa vecka kommer en grupp på sex lärare från Sydafrika hit för att delta i ett byggprojekt. I oktober reser en grupp lärare och elever från Söderhamn till Sydafrika.

Mer läsning

Annons