Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska folket fikar som aldrig förr

Söderhamns kaffesugna har det väl serverat. När fikasuget sätter in finns det både nya och gamla ställen att välja på. Branschen som helhet ligger på plus.

Annons

- Det är mycket roligare. Mysigare. Godare fika.

Det blev idel lovord när kvartetten Malin Lindberg, Rebecca och Sofia Härdin och Ruchira Prueksachangrit förklarade varför de då och då sticker in på Furans kafeteria och tar en fika. Men det blir inte en kaffelatte, utan läsk och chokladkaka. Flickorna har inte jobbat upp något kaffesug än.

Det går också bra för kaféerna, trots kristider. Omsättningen i branschen för årets andra kvartal steg med 4,1 procent. Enligt Svensk Servicehandel & Fast foods servicehandelsindex ökade omsättningen med 2,1 procent under det andra kvartalet i år, jämfört med samma period 2008.

Allra bäst går det för kaféerna, vars omsättning ökade med 4,1 procent.

Men i Söderhamn får man varierande svar, beroende på vem i branschen man frågar.

Hos Waynes Coffee som öppnade den 4 juni är tongångarna enbart positiva:

- Det har gått jättebra. Jag trodde i början att det skulle bli mest unga här, men vi har fått enväldigt blandad kundkrets, säger föreståndare Josefine Sundqvist.

På klassiska Rådhuskonditoriet har man inte känt av någon sommarrusning:

- Vi har inte sett någon ökning. Det har varit jättedåligt under sommaren, men betydligt bättre under vinter och höst, säger Lisa Persson.

Bengt Hedlund, vd för Svensk Servicehandel & Fast Foods, menar att folk i lågkonjunkturens spår tenderar att reparera sina bilar istället för att köpa nya, skjuta upp resor och allmänt försöker dra in på utgifterna. Men att just mat och fika är något som vi ändå fortsätter att unna oss.

Den ökade omsättningen för kaféerna kan också förklaras med att allt fler fik även serverar mat, till exempel sallader, smörgåsar och lättare lunchrätter.

Om tredje kvartalet också blir en guldkantad historia återstår att se.

Mer läsning

Annons