Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk sy- och kokkonst

/
  • Sofia Osman Gulled fick hålla på bra länge för att få den fransiga tråden genom nålsögat. Lära sig hantera symaskinen är steg ett i kursen i sömnad.

När barnen kommer hem och vill ha samma mat som på skolbespisningen, hur gör man då? Somaliska kvinnor lär sig laga svensk husmanskost och konsten att hantera en symaskin på välbesökt ABF-cirkel.

Annons

Kvinnokommittén inom den somaliska föreningen i Söderhamn ville göra något för de somaliska kvinnorna i stan. Varför inte en kurs i något populärt ämne?

De vände sig till ABF och nu är kurser i sömnad, matlagning (svensk husmanskost), keramik, språk: engelska och svenska – i full gång.

Skorna trängdes i tamburen i somaliska föreningens lokaler på Granvägen på onsdagen när sykursen och matlagningskursen hölls.

Hos ABF har man sagt max åtta deltagare i varje kurs, men vid första kurstillfället kom det 20 på varje. På onsdagen var det flera kvinnor som var där för första gången, mest av nyfikenhet.

En elvisp tjuter igång med ett öronbedövande vrål. Det är matlagning på gång i köket. Slöjklädda unga kvinnor trängs runt Gunilla Nordlund. Det lilla köket i tvårummaren är för litet för alla som vill vara med och titta på.

- Det ska vispas tjockt och så lägger man det ovanpå kakan, instruerar Gunilla.

I andra änden av lägenheten är det lika mycket trängsel runt symaskinen som runt äppelkakan i köket. Det pågår en kurs i enkel sömnad.

Här är det Ann Jonsson som bokstavligen håller i trådarna

Fascinationen inför symaskinen som står på ett bord är stor. Ingen av de somaliska kvinnorna har sett en sån förut. Bara att trä en tråd genom nålsögat var en bedrift:

- Väldigt svårt, säger Sofia Osman Gulled efter flera försök att få den fransiga tråden genom ögat.

Det ringer i hennes mobiltelefon: - Jag har inte tid, säger hon helt kort, knäpper av samtalet och fortsätter att kämpa med symaskinen.

Sykursen börjar från grunden. Kvinnorna får lära sig att sy en handtagskasse av blommigt tyg – praktisk att ha när man shoppat. Det är raka sömmar.

Ann och Gunilla är överens: i fortsättningen ska kurserna hållas i ABF:s rymliga lokaler – och bara de som anmält sig får komma. Sen får kurserna vara hur populära de vill.

 

 

Mer läsning

Annons