Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få jobb trots utbildning

Fyra av tio får inget kvalificerat jobb trots att de har högskoleutbildning. Det visar en utvärdering som gjorts av Sveriges högskolor.
– När studenter investerar både tid och pengar ska det inte vara så här, säger Kristina Scharp på Svenskt Näringsliv.

Annons

Kristina Scharp är ansvarig för utbildningsfrågor på Svenskt Näringsliv som i tisdags presenterade årets högskolebarometer.

– Förr räckte det med att du pluggade på högskolan för att få ett jobb. Det stämmer inte längre, säger hon.

Kristin Nilsson från Söderhamn studerar på kandidatprogrammet i biologi på Stockholms Universitet. Hon valde att flytta från Söderhamn och börja studera eftersom hon tror att det ger henne en bättre chans att få jobba med något hon tycker är kul.

Till våren har hon studerat i tre år vilket ger henne en kandidatexamen. Den kommande hösten har hon valt att läsa vidare på masternivå. Det innebär ytterligare två års studier innan hon är ute på arbetsmarknaden. Hon upplever att kontakten mellan utbildningen och företag ofta är dålig.

– Vi håller mest till i forskningsmiljöer på skolan så jag vet knappt vilka företag vi kan vända oss till, säger Kristin Nilsson.

Enligt Hans Nordlund på Arbetsförmedlingen i Söderhamn är det få söderhamnare med högskoleutbildning som går arbetslösa och han tror att det är förhållandevis få som berörs just här.

Den utbildning i länet som får ut flest personer i kvalificerat jobb är grundutbildningen i Industriell ekonomi på Högskolan i Gävle. Där får 81 procent av studenterna arbete inom sitt utbildningsområde efter avslutad utbildning.

Mer läsning

Annons