Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superduon som siktar högt

/
  • Super Suzie och Frida Nilsson är laddade för tävling nästa lördag.
  • Sezzans bråkiga manér har tränats bort genom många timmars hårt arbete.

När Frida Nilsson första gången träffade ponnyn Super Suzie varnade folk henne för hästens olydiga manér. Men den målmedvetna Frida var redan fast. Nu är de två ett starkt team som satsar hårt på att hoppa högt.

Annons

Det är hoppning som är Fridas stora intresse i livet. Hon började rida när hon var sju år och i dag tillbringar hon mer tid i stallet än hon gör i skolan.

– Det är svårt att hålla sig därifrån, säger Frida med ett brett leende.

Anledningen är brun, sju år gammal och kommer från Irland. Ponnyn Super Suzie är ett energiknippe som gärna sparkar bakut i galoppen och gillar att busa med sin omgivning. När Frida provred hästen första gången visste hon genast att det var Super Suzie hon ville ha. Trots omgivningens varnande finger om att hästen var olydig och bråkig.

– Folk visste inte hur jag tänkte när jag köpte henne, men jag visste att hon kunde bli något. Hon är ett projekt, säger hon.

I dag är sjuåringen lugnare, mer vältränad och disciplinerad än tidigare. Bakom ligger många hårda timmars arbete.

– Vi har fått en otrolig hjälp från många och tagit hopplektioner av bland andra Hannah Åkerblom, Erik Berggren och ridläraren Gunilla Ekengren.

All träning har gett resultat och Super Suzie, eller Sezzan som Frida kallar henne, har byggt muskler och börjat lyssna på ryttaren.

Förra helgen var det tävlingar i dagarna tre på hemmaföreningen SORF, Söderhamnortens Ryttarförening. Frida och Sezzan tog placeringar varje dag.

– Det märks på henne att hon vet att det är tävling, för hon skärper sig. Däremot är hindren lägre än dem vi tränar på, och hon kan slarva lite när det är låga nivåer, säger Frida.

Det är roligare att hoppa över höga hinder, det tycker både häst och ryttare.Tack vare att ekipaget har vunnit två cuptävlingar har de samlat ihop nog med poäng för att delta i en stor final i Östersund den 11 juli. Det är Agria Pony Trophy som avgörs med de bästa från varje län.

– Det känns jätteroligt och lite nervöst inför tävlingen, men vi hade en bra känsla på förra tävlingen så det går nog bra, säger Frida.

Naturligtvis satsar de på guldmedalj.

– Jag ägnar så många timmar på hoppningen så självklart vill jag vinna. Vi är på väg uppåt i klasserna, men väljer att ta det lite lugnt eftersom hon är så ung ännu.

Drömmen är att bli professionell hoppryttare. Frida gillar människorna runt omkring stallet och tävlingslivet. Om inte mamma eller pappa kan skjutsa på tävling är det stallkamraterna Andrea och Agneta Olsson som ställer upp.

– Det har gått bäst resultatmässigt när Andrea är med, så hon följer med till Östersund också, säger Frida och skrattar.

När det varit jobbigt på träning och det inte går som man vill finns det alltid någon i stallet som tröstar och peppar.

– Sezzan busar ibland och testar mig, men hon är jättesnäll när man sköter om henne. Vilket är bra eftersom mina föräldrar inte är så hästvana. Sezzan har charmat dem också och mamma vill inte sälja henne.

Om Frida ska ta sig högre i hopptävlingarna måste hon när hon fyllt 20 rida en större häst.

– Men jag kanske har kvar Sezzan också, vi har hittat varandra nu.

Frida njuter av sommarlovet innan hon börjar andra året på Staffangymnasiet. I augusti åker hon och ett gäng tjejer från stallet till Enköping för att bli tränade av den välkände Sylve Söderstrand, Svenska Ridsportförbundets lagkapten i hoppning.

– Det ska bli jätteroligt och jag vill ha mycket tips om hoppning och om framtiden.

Framtiden ser onekligen ljus ut för dessa supertjejer, ponnyn Super Suzie och Frida Nilsson.

Mer läsning

Annons