Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundare livsstil i Söderhamn

/
  • Birgitta Tapper, ordförande för kommunfullmäktige och Välfärdsrådet, kan sträcka på sig, med all rätt. Hon är en förebild för ett allt sundare Söderhamn.

För tio år sedan var hälsoläget i Söderhamn bekymmersamt. En osund livsstil gav dystra siffror om våra överlevnadschanser. I dag är situationen betydligt bättre även om alkoholkonsumtionen är i "läge röd" och blivande mammor röker dubbelt så mycket som riksgenomsnittet.

Annons

Den genomsnittlige gävleborgaren har ohälsosamma vanor, är fetare och dör ett år tidigare än medelsvensken.

Det framgår av en färsk folkhälsorapport framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Men det finns lokala variationer i fetmörkret. Söderhamn hävdar sig riktigt bra i hälsorankingen, om man bortser från Söderhamnsmännens alkoholvanor – och rökvanor hos blivande mammor.

- Söderhamn sticker av från övriga länet vad gäller matvanor, psykisk hälsa och fetma. Där har länet rött, Söderhamn grönt. Det är bara alkoholvanorna som sammanfaller, säger folkhälsosamordnare Anna Liljestrand, som nu ska analysera rapporten närmare.

Hur lever då en sund söderhamnare?

Vi valde att fråga Birgitta Tapper som är både ordförande i kommunfullmäktige och Välfärdsrådet och kunde snabbt konstatera att om alla söderhamnare levde som hon så skulle vår kommun rakt av kunna marknadsföra sig som Sunda Söderhamn.

Här är ett axplock:

Alkoholbruk: - Jag dricker lite vin ibland, men inte sprit eftersom jag inte tycker om det. Jag är gammal nykterist, men gick ur NTO vid 60 års ålder. Jag fick höra att man normalt inte går ur vid den åldern, utan dör ur.

Fysiska aktiviteter: - Gympa på måndagar, vattengympa på onsdagar. Ibland, fast alltför sällan, går vi till brottarkojan i Vallvik och tränar med redskap. Jag går hundpromenader två-tre gånger per dag, har stegräknare och stavar. Dansar dessutom motionsdans.

Rökvanor: - Jag har aldrig rökt.

Matvanor: - Min man var diabetiker, vilket gjorde att jag skaffade mig nyttiga matvanor. Jag bjuder aldrig på kaffebröd, bara smörgås till fikat. I dag lagar jag middag med morötter, potatis, broccoli och kyckling.

Det kan nämnas att Birgitta Tapper är 178 centimeter lång och väger 68 kilo. Hon klarar med andra ord sitt BMI (body mass index) med glans, konstaterar en journalist som själv är 170 centimeter lång och väger 79 kilo.

Mer läsning

Annons