Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugsundseleverna lär sig bli författare

/

Eleverna på Stugsunds skola har under tre dagar haft besök av författaren Petrus Dahlin. Tanken är att alla nu ska skriva sina egna böcker.

Annons

Under vårterminen 2015 påbörjade Stugsunds skola ett läs- och skrivprojekt för sina elever. Då handlade det om att läsa böcker av författaren Petrus Dahlin och diskutera vad de läst.

Läs också: Kalle Skavanks skapare till Söderhamn

Nu har Petrus Dahlin varit i skolan och träffat eleverna, klass för klass.

– Vi visste att Petrus är suverän och vi hade turen att han kunde komma till oss. Han passar perfekt i barngrupper. Man kan inte annat än att vilja bli författare när man lyssnar på honom, säger Carina Forssman som är projektansvarig.

I ett av klassrummen står Petrus Dahlin och pratar inför årskurs fyra. Det är mycket fniss i salen, men det är en engagerad klass som lyssnar och ställer frågor. Han berättar sina historier med stor inlevelse och han ger tips på hur man bygger en bra berättelse. Man ska ha väl utarbetade karaktärer, ett mål för dem och problem de måste övervinna för att nå målet.

Läs också: Graffiti och rap på schemat i Stugsund

Alla i klassen får en varsin tankekarta där de ska skriva ner karaktärer och problem för en historia de själv hittar på. Lea har redan sin idé klar för sig.

– Det handlar om fotboll. Det är en tjej som är bäst och en annan som är avundsjuk på henne. Hon vill också vara bäst och skadar den första tjejen, säger hon.

Petrus Dahlin går runt i klassen och ger tips på hur de ska bygga sina berättelser. Lea och hennes bänkgranne Neo är nöjda med vad de fått lära sig.

– Det har varit kul att få höra hur han tänker. Vi har läst flera av hans böcker, säger Neo.

Nu ska alla elever börja skriva sina egna böcker. Det har varit viktigt att alla från förskoleklass upp till årskurs sex har fått träffa Petrus.

– Alla har fått en gemensam upplevelse även om det har varit olika upplägg på hur Petrus har pratat med eleverna, säger Carina Forssman.

Läs också: Före detta Stugsundselev bokdebuterar

Tanken är att alla ska få sin bok utgiven på något sätt.

– Vi får se vad som är realistiskt. Det blir nog för dyrt att trycka upp så här många olika böcker. Men alla ska skriva och känna sig som författare, säger Carina Forssman.

Mer läsning

Annons