Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studiebesök ska hjälpa unga arbetslösa

/
  • Kalle Khalidy på KR Trafik visar gruppen runt och informerar om yrket som busschaufför.
  • I oktober kommer 200 arbetslösa ungdomar göra fyra besök var på olika företag i kommunen. Ett av företagen är KR Trafik.

Det finns omkring 400 arbetslösa ungdomar i Söderhamn. I oktober ska 200 av dem göra fyra studiebesök på olika företag i kommunen. Syftet är att hjälpa ungdomarna upptäcka nya företag och motivera till studier för att sänka arbetslösheten.

Annons

På måndagen gjorde några av Söderhamns arbetslösa ungdomar studiebesök på ett par företag i kommunen. En grupp besökte först KR Trafik för att sedan åka vidare till Stora Enso.

– Unga vet inte alltid vilka företag som finns i kommunen, eller var det behövs arbetskraft, säger Hannah Virsand från arbetsförmedlingen.

Tanken med studiebesökssatsningen är att den ska öppna upp ögonen hos ungdomarna för vilka olika företag som finns i kommunen. Förhoppningen är att de ska motivera till studier och sänka arbetslösheten.

– Företagen har varit väldigt positiva och många genomgår en generationsväxling, så de kommer att behöva fler anställda i framtiden, säger Hannah Virsand.

Läs också: "Tillsammans löser vi det"

På måndagen besökte en grupp KR Trafik, innan de åkte vidare till Stora Enso. En annan grupp var på Inseco och sjukhuset.

Dawod Ahmadi, var en av de arbetslösa ungdomarna som besökte KR Trafik. I framtiden har han siktet på att utbilda sig till lastbilsmekaniker.

– Det är bra att få gå runt och se hur allt fungerar, säger han.

Områdeschefen Kalle Khalidy på KR Trafik visade gruppen runt och informerade om yrket och vilken utbildning som krävs. Busschaufför är ett av de yrken där det finns stora jobbmöjligheter.

– Många anställda är nära pensionen och det kollektiva resandet beräknas öka i framtiden, berättade han för gruppen.

Läs också: Rekryteringsträff för jobbsugna ungdomar

Efter studiebesöken i oktober kommer arbetsförmedlingen och företagen träffas igen den 3 november. Då för att titta närmare på hur arbetsmarknaden ser ut i Söderhamn och vilka anställningsbehov som finns hos de olika företagen.

Mer läsning

Annons