Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stress i skolan kan få allvarliga följder

Var tredje gymnasietjej i Söderhamn känner sig stressade varje dag eller flera dagar i veckan.
Nu varnar skolpsykologen för konsekvenserna.

Annons

Nio av tio elever trivs bra på Staffangymnasiet, enligt skolans egna enkät. Men många är stressade, visar den så kallade Lupp-undersökningen, som genomfördes på kommunens beställning i höstas. Nästan tre av tio tjejer känner sig stressade dagligen eller flera gånger i veckan. Bland killarna är siffran knappt två av tio.

Stress är i sig en nyttig känsla som förbereder oss för en kommande kraftansträngning. Men när kroppen aldrig får tid att återhämta sig skadas den. Långvarig stress kan leda till att hippocampus, den del av hjärnan som styr minnet, krymper.

- Tecken på stress är ju allvarliga överlag; minnesproblem, sömnproblem, hjärtklappning, olust, ångest och nedstämdhet är alla symptom på att man är stressad, säger Markus Åkerlund, skolpsykolog på kommunen.

Han misstänker att det finns flera orsaker till att gymnasieelever upplever sig stressade. Dels informationssamhället med krav på att vara ständigt uppkopplad, online och nåbar, dels prestationskraven i skolan.

Siffrorna är ändå betydligt lägre än när samma undersökning gjordes för två år sedan. Då uppgav hälften av tjejerna och en fjärdedel av killarna att de var stressade flera gånger i veckan eller dagligen. Trots det säger Markus Åkerlund att höstens siffror är alarmerade och ser en risk att eleverna så småningom blir utbrända.

- Antalet utbrända i samhället har ju ökat konstant, från att ha varit okänt fenomen till att bli vanligare. Är man stressad genom grundskolan och gymnasiet är risken att man fortsätter att stressa genom livet och förr eller senare går in i väggen.

Läs hur kommunen ser på problemet och hur några gymnasietjejer hanterar stressen i tisdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons