Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för att läsa upp betygen

/
  • För Stenbergaeleven Nathalie Lindberg blev sommarskolan räddningen från att gå om åttan.
  • Matteläraren Per Andersson uppskattar att få mer tid till varje enskild elev. Här hjälper han en grupp åttor med sina tal.
  • Nada Kadoura passar på att läsa svenska under sommaren tillsammans med kompisen Nurhan Khattab. De har snart bott i Sverige i två år och klarar språket bra, men vill bli ännu bättre.
  • För många är sommarskolan avgörande för gymnasieantagningen. Efter kursen har niondeklassare möjlighet att begära omprövning i sitt ämne, för att nå behörighetsmålen.

Ett 70-tal elever passar på att bättra på betygen på Norrtullsskolan i sommar. För några är studiemöjligheten avgörande för gymnasiebehörigheten.

Annons

Trots att betygen i överlag har höjts är det flera elever på Söderhamns skolor som inte når målen. Därför anordnar kommunens skolor gemensamt en två veckor lång sommarskola på Norrtull. För några elever det en hjälpande hand inför kommande termin. För andra kan det vara helt avgörande för framtiden.

– För niorna är pressen större, då det här kan avgöra om de kommer in på gymnasiet. Efter kursen kan de begära prövning i sitt ämne, och på så sätt få behörighet, berättar Per Andersson.

Tillsammans med tre andra lärare och assistenter undervisar han elever från årskurs sex till nio i matematik. Till skillnad från under de vanliga terminerna känner Per Andersson att det äntligen ges utrymme för att nå hela vägen fram.

– Det är väldigt annorlunda från att ha en klass på 27 personer ensam. Här kan jag sätta mig ned och se till varje enskilds behov, och anpassa uppgifterna. Jag skulle aldrig kunna sitta ned en kvart med en elev i vanliga fall, säger han och tittar över klassrummet.

Femton ungdomar fäster koncentrerat blicken i sina böcker. Vid fönstret sitter 15-åriga Nathalie Lindberg. För henne fanns det två alternativ - gå om åttan eller läsa upp betyget på lovet. Valet var enkelt.

– Jag tycker det här är jättebra. Man får massor av hjälp som annars inte finns, och jag kan repetera i lugn och ro, säger hon.

Bänkkompisen Jack Ekwilai håller med.

– Annars i skolan sitter man bara och räknar och räknar, utan att förstå. Nu kan vi faktiskt lära oss, säger han.

Målet för Nathalie Lindberg är att klara alla betyg så att hon kan välja fritt i gymnasievalet nästa år. Flera närstående har gått IM, introduktionsprogrammet, och där vill hon inte hamna. Drömmen är att bli författare.

Utöver matte kan skolungdomarna läsa engelska, svenska och svenska som andraspråk. Sammanlagt läser eleverna 40 timmar i veckan, vilket motsvarar en hel termins specifika ämnesstudier. För de som saknar godkänt i det betygsgrundande simmomentet inom ämnet idrott och hälsa ges även undervisning på Hällåsen, berättar Esbjörn Lindgren, rektor.

– Jag tror att det här betyder mycket för dem. Kanske särskilt för de som läser språk, och i synnerhet svenska som andra språk, så är det här en möjlighet att få kontinuitet i sin språkanvändning i ett annars ganska långt uppehåll, säger han.

Något som kompisarna Nada Kadoura och Nurhan Khattab håller med om. De har bott i Sverige i snart två år, och språket flyter på. Men de vill utvecklas. De sitter utanför ett av klassrummen och jobbar med olika böjningsformer av verb.

– Det känns väldigt viktigt för oss att prata så mycket som möjligt, berättar Nada Kadoura.

– Och så är det ju roligt också, säger Nurhan Khattab och skrattar.

Mer läsning

Annons