Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storkliv för Vallviks Bruk

/
  • Vallviks Bruks vd Robert Jensen, till höger, och projektledare/driftsingenjör Tommy Sjöberg står på det som i dag är fabriksmark. Hösten 2011 ska här finnas en bioreningsanläggning, som mäter 12 meter i diameter.

Nu tar Vallviks Bruk ett rejält kliv in i framtiden. Med en investering på totalt 182 miljoner kronor ska fabriken bli en vinnare: större, energisnålare och miljövänligare.

Annons

Under många år har miljöfrågorna stötts och blötts när det gäller massatillverkande Vallviks Bruk.

Men när fabriken stängs för driftsstopp cirka tre veckor i oktober är det raka spåret in i framtiden som gäller. Stoppet utgör nämligen i praktiken startpunkten för en omfattande satsning där fabriken ska bli en vinnare vad gäller miljö, produktion och energieffektivitet.

På onsdagen blev det formellt klart att tidigare fattade investeringsbeslut nu blir av. Ett massapris på 975 US-dollar per ton – 25 dollar från "drömgränsen" – har gett Rottneros-koncernen råg i ryggen efter ett kärvt 2009.

Det som ska göras under oktober är: ombyggnad av sodapannan för ökad produktion, byggnad av en extern bioreningsanläggning, ombyggnad av indunstningen. Alltsammans är kostnadsberäknat till 182 miljoner kronor.

- Under hösten 2010 ska investeringar i sodapannan och indunstningen tas i drift. Hösten 2011 vattenrening respektive slutet blekeri. Under tre år ska vi verkligen testa gränserna för vad fabriken kan producera. Parallellt arbetar vi just nu med en tillståndsansökan om att få höja produktionen från för närvarande 220 000 årston till 242 000 ton. Men målet är större än så: 300 000 ton, säger vd Robert Jensen.

Produktionsökningen är i realiteten större än siffrorna anger, eftersom fabriken hittills inte kommit upp i mer än cirka 200 000 ton.

Vallviks Bruk sysselsätter för närvarande 170 anställda, men kommer när allt är klart att ha en personalstyrka på 160, i enlighet med tidigare beslutade personalminskningar.

Mer läsning

Annons