Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso åtalas för dödsolycka

För drygt två år sedan omkom en 57-årig man vid en arbetsplatsolycka på Ala Sågverk. Nu åtalas Stora Enso Timber för dödsolyckan. Åklagaren kräver att en företagsbot på 1,5 miljoner kronor döms ut.

Annons

Den 29 januari år 2008 omkom en anställd på Ala Sågverk i samband med reparation av en kedjetransportör i sågens justerverk. Mannen avled efter att hans huvud kommit i kläm under den ett ton tunga transportören.

Åklagare Christer B. Jarlås har åtalat Stora Enso Timber för arbetsmiljöbrott med vållande till annans död. Eftersom ingen enskild görs ansvarig riktas åtalet mot företaget.

Olyckan inträffade på eftermiddagen den 29 januari 2008. 57-åringen och en arbetskamrat skulle reparera en kedjetransportör som hakat upp sig. Under felsökningen störtade transportören nedåt. Den ene reparatören hann kasta sig undan i sista sekunden, men 57-åringen kom i kläm mellan två metallkonstruktioner och avled troligen omedelbart.

I stämningsansökan, som är på 48 sidor, riktar åklagaren skarp kritik mot företaget både vad gäller säkerhet, skyddsutrustning och riskbedömning. Den utrustning som borde ha funnits, och kunde ha förhindrat olyckan, fanns inte på plats.

Åklagaren anser att eftersom "...företaget inte har gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten..." ska företaget ådömas en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Ett halvdussin vittnen är kallad till rättegången, som väntas ta 1-1,5 dag.

Mer läsning

Annons