Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenbackens tioårspresent – 1,2 miljoner

/
  • Stenbacken firar tio år. Ett decennium som handlat om människor som hittat tillbaka i samhället, men också en stenhård kamp med ekonomin.
  • Anders Ramstrand sa först nej till att bli ordförande, i dag säger han att det är det bästa uppdraget han haft.
  • Theo Ljunglind och Liam Nilsson, bor på Stenbacken tillsammans med sin mamma och trivs som bara den.

Tio år har gått sedan Stenbackens boende- och arbetskooperativ öppnade i Söderhamn.
Ett decennium som handlat om människor som hittat tillbaka i samhället, men också en stenhård kamp med ekonomin.
– Behovet av Stenbacken har aldrig varit så stort som nu, säger ordförande Anders Ramstrand.

Annons

Det började med att Brottsförebygganderådet höll en framtidsverkstad med politiker och tjänstemän.

Ria, dit missbrukare kunde gå för att få tak över huvudet och en bit mat, hade lagts ner och frågan var hur man kunde utveckla det ideella, sociala arbetet i kommunen.

Marcus Häggström som höll i framtidsverkstaden minns det nästan som i går.

– Från början fanns det planer på att öppna ett härbärge, men den tanken skrotades när det stod klart hur dyrt det skulle bli, säger han.

I stället resulterade samtalen i att Stenbackens boende- och arbetskooperativ bildades och kommunens ställde upp genom att förvärva två av Faxeholmens rivningsfastigheter.

– Till att börja med leddes verksamheten av en samverkansgrupp som bestod av representanter från Faxeholmen, polisen, kommunen och boendet på Stenbacken, berättar Marcus Häggström.

Den tredje juli 2006 flyttade de första in i lägenheterna på Stenbacken. Samtidigt togs den första drogpolicyn som innebar nolltolerans.

Trots det har Stenbacken till och från haft problem med droger.

– Det är egentligen inget konstigt med det. Vi startade något helt nytt och det är ganska vanligt att det finns problem på den här typen av boenden, säger Markus Häggström.

Sedan starten har Stenbacken haft 250 hyresgäster i de 41 lägenheterna, alla med någon form av problem som gör att de inte kan få en lägenhet på den öppna bostadsmarknaden.

Lasse Westling har arbetat på Stenbacken ända från början.

– Folk har kommit och gått. Alla som velat har fått en chans att bo här, men flera har tyvärr hamnat på parkbänken igen. De har inte klarat av de krav som ställts. Men det finns mycket att glädja sig åt, att se när det går bra för någon är hur härligt som helst och en stor investering för samhället, säger han.

Ekonomin har däremot nästan alltid varit ett sorgligt kapitel. När Anders Ramstrand klev in som ordförande 2009 var boende- och arbetskooperativet konkursmässigt. Först tackade han nej till uppdraget, men lät sig övertalas.

– Det räckte att ta en titt på ekonomin för att förstå att det behövdes stora förändringar i verksamheten.

Då hade kooperativet elva anställda och han fick börja med att göra sig av med personal. Restaurangen som kostade betydligt mer än det smakade avvecklades, liksom loppisverksamheten. Ett tag var de nere i en och en halv anställda.

Detta samtidigt som de förhandlade med Faxeholmen och kommunen för att få till bättre ekonomiska villkor.

Nu, lagom till tioårsjubileet, har Stenbacken fått 1,2 miljoner kronor fördelat över tre år av kommunen och verksamheten tycks vara räddad. Pengarna innebär att de än en gång kan anställa en verksamhetsutvecklare och för första gången på mycket länge våga satsa framåt.

– Den här verksamheten betyder så otroligt mycket för människorna som bor här och jag har faktiskt aldrig ångrat att jag tog på mig uppdraget. Hit brukar jag åka när jag själv behöver fylla på med energi, säger Anders Ramstrand.

Han och styrelseledamöterna som samlats i kooperativets kontor, säger att det finns mycket de vill göra och kommer att göra för att utveckla verksamheten.

Förutom att anställa en verksamhetsutvecklare vill de få till fler boenden och gärna ett HVB-hem för unga missbrukare. De skulle även vilja starta en matbutik. Och inte vilken som helst.

– Tanken är att vi ska ta hand om mat som börjar bli gammal av butiker och bygga upp en socialbutik där folk som har försörjningsstöd eller som av andra orsaker har svårt att överleva ekonomiskt, ska kunna få mat eller betala en liten summa. I Gävle har man byggt upp något som kallas matakuten som går ut på samma sak, säger Anders Ramstrand.

En annan tanke är att öppna restaurangen igen där en person tar hand om maten den ena dagen och någon annan tar vid dagen därpå. En världsrestaurang kallar Anders Ramstrand det.

– Afghanskt, iranskt, svenskt. Tänk vilken otrolig mix och kryddning det kan bli. Det här är något som vi verkligen ser fram emot.

Under samtalets gång har fem olika personer sökt Lasse Westling för att höra om det finns någon ledig lägenhet på Stenbacken. De är alla i skriande behov av ett boende.

– Så här är det varje dag, det gör ont i hjärtat varje gång man måste svara nej, säger han.

För styrelsen kom kommunens pengar som en välsignelse. Behovet av verksamheten har aldrig varit så stort som nu.

Mer läsning

Annons