Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten skjuter till 20 miljoner

/

Kommunen får 19,5 miljoner kronor extra av staten för att mildra krisen under 2010.

"Kraftfull satsning", tycker kommunministern.

- Det lindrar något, säger kommunalrådet Eva Tjernström (S).

Annons

11,7 miljoner kronor betalas ut i slutet av december i år i konjunkturstöd och 7,8 miljoner betalas ut i ökat statsbidrag till Söderhamn, enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet.

- För att säkra välfärdens kärna inom skolan, sjukvården och äldrevården och för att motverka ökad arbetslöshet i spåren av den ekonomiska krisen gör vi en kraftfull satsning på kommunsektorn, säger kommun- och finansmarknadsminister Mars Odell (Kd) i pressmeddelandet.

Fast särskilt kraftfullt tycker inte Eva Tjernström, som också är kommunstyrelsens ordförande, att bidraget är.

- Det är inte på något sätt så att det återställer, eller hjälper oss, fullt ut. Har man förlorat 200 miljoner på några år är "kraftfullt" inte direkt det första jag kommer att tänka på, säger hon.

Kommunstyrelsen arbetar nu med att ta fram besparingsförslag

- Vi håller på för fullt och måste vara klara innan oktober. Kommunstyrelsen har flera möten där vi går igenom hur vi ska prioritera. Det är otroligt tungt för alla, säger hon.

Trots bidragen tvingas alltså kommunen att göra kraftiga besparingar.

- Men förhoppningsvis gör bidragen att vi inte behöver göra alltför stora förändringar inom vissa områden. Det är väl helt enkelt att det lindrar något.

Även för 2011 och 2012 räknar regeringen med att skjuta till ytterligare 9,7 miljoner kronor extra per år till Söderhamn i ökat statsbidrag.

 

Mer läsning

Annons