Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städade upp efter äggkastning på Migrationsverket: "När de hjälper oss vill vi hjälpa dem"

/
  • Jamal Mohanad Alater och Mohamad Alahmad ville ge något tillbaka eftersom de tycker att de fått så mycket hjälp av Migrationsverket.
  • Mohamad Alahmad blev upprörd när han såg att någon kastat ägg på entrén och berättar att det luktade väldigt illa.
  • Mohamad Marestani, Jamal Mohanad Alater, Mohamad Alahmad, Feras Mardini och Anas Aldimaski bor alla på Vågbro center.

När Mohamad Alahmad såg att någon kastat ägg på Migrationsverkets entré bestämde han sig för att hjälpa till. Tillsammans med fyra andra köpte han städgrejer för att kunna tvätta bort det.

Annons

Fönstren och dörrarna in till Migrationsverkets lokaler på Kungsgatan i Söderhamn är randiga av intorkat ägg. På marken ligger äggskal som trampats ner i snön.

Läs också: Böter för äggkastning mot glassbil

Den synen möttes Mohamad Alahmad av när han tog bussen till Migrationsverket. Han tyckte att det såg illa ut pratade ihop sig med Jamal Mohanad Alater, Anas Aldimaski, Mohamad Marestani och Feras Mardini. De bor alla på Vågbro center och de bestämde sig för att städa bort det.

– Jag såg de smutsiga fönstren och ville hjälpa. Det kanske inte finns någon annan. När Migrationsverket hjälper oss så vill vi hjälpa dem också, säger Mohamad Alahmad som kommer från Syrien och bor på Vågbro center sedan fem månader tillbaka.

– Det såg inte bra ut. Det luktade illa när jag gick förbi, det är inte respektfullt.

Läs också: Från Darfur till Vågbro – fotbollsflyktingarna oroliga över hemlandet: "Vill studera och åka tillbaka och hjälpa till"

Sagt och gjort. Hinkar och trasor fick de låna av Migrationsverket, men rengöringsmedel gick de och köpte själva. Egentligen skulle de ha behövt en stege, eftersom äggresterna nådde flera meter upp. Men efter ungefär en halvtimmes jobb går det att se in genom fönstren igen.

När de är färdiga säger flera av dem att de gärna vill göra mer, som städjobb, måleriarbete eller att snickra. Mohamad Alahmad arbetade som lärare i tjugo år, Jamal Mohanad Alater har drivit en restaurang och Feras Mardini är ingenjör. Men de vet att det kan dröja innan de får jobba med det de egentligen är utbildade för.

– Vi vill hjälpa till på alla sätt vi kan. Det är bättre än att sitta och vänta och inte ha något att göra, säger Feras Mardini.

Lars Ulander, enhetschef vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn, berättar att äggkastningen gjordes under söndagen.

– Vi upptäckte det på måndag morgon, hela ytterdörren var nerkletad, säger han.

Händelsen är polisanmäld, men ärendet sköts av fastighetsägaren och inte av Migrationsverket. Att männen från Vågbro center anmälde sig frivilliga för att städa ser han som ett gott tecken.

Läs också: Migrationsverkets chef: "Kan förstå att man känner en oro"

– Vill de göra en insats och det inte finns några risker i det så är det klart att de ska göra det. Vi är jättetacksamma att de vill ha en myndighet där det är rent, det är ett sundhetstecken. Jag är glad över den reaktionen.

Mer läsning

Annons