Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPI sa nej till nytt äldreboende i Söderhamn – oppositionen förtretad

/
  • Roland Laurin (SPI) fick än en gång fälla den avgörande rösten.
  • Viktor Wärnick (M) var kritisk till hur Roland Laurin röstade.

För två år sedan skrev Annika Persson (L) en motion där hon föreslog att det skulle genomföras en markanvisningstävling för ett nytt äldreboende i Söderhamn.
På torsdagens fullmäktige ville oppositionen få ett klartecken till detta, men majoriteten var emot. Och än en gång var det SPI:s Roland Laurin som fällde avgörandet: Nej.

Annons

Det tycks ha gått troll i Annika Perssons motion från 2014. Den har valsat mellan omvårdnadsnämnden, kommunstyrelsen och fullmäktige utan ett avgörande.

Under måndagens fullmäktigesammanträde fick motionen återigen den största uppmärksamheten.

Läs mer: Vill gärna se kranar bygga äldreboende

Annika Perssons förslag innebär att det ska genomföras en markanvisningstävling för ett nytt äldreboende i Söderhamn. Enligt henne finns det ett stort behov av nya vård- och omsorgsplatser för äldre som behöver omfattande stöd och hjälp. För att kunna erbjuda pensionärerna en större valfrihet och utbud anser hon att kommunen ska tillämpa LOV, lagen om valfrihetssystem.

Omvårdnadsnämnden som har varit remissinstans delar däremot inte hennes uppfattning. De säger sig visserligen vara positiv till ett nytt vård- och omsorgsboende, men ser i nuläget inget behov av att ett utökat antal platser och har inte ekonomiska möjligheter att genomföra detta.

Dessa synpunkter har majoriteten i kommunstyrelsen tagit fasta på varför de föreslog att kommunfällmäktige skulle säga nej.

Läs mer: 32 ja till bandyhall i Söderhamn – men återremissen var nära

Både kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) och Lennart Gard (S), menade att omvårdnadsnämnden måste veta bäst och att motionens skulle anses vara besvarad.

Det ansåg inte Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Oppositionsrådet Magnus Svensson (C) och Moderaternas gruppledare Viktor Wärnick delade uppfattning: Det handlade inte om att fullmäktige skulle säga ja till ett nytt äldreboende i ett första skede. Utan om att utlysa en tävling för där intresserade byggherrar fick lämna in förslag på hur det skulle kunna se ut.

Ingrid Backelin (L) höll med:

– Det är nu, nu som vi måste undersöka hur behovet av olika boendeformer ser ut. Så snälla ni, låt oss inte förhala det här ännu längre. Vi vet att det kommer att finnas ett enormt behov av nya platser runt år 2020. och dit är det inte särskilt långt.

Läs mer: Birgitta Hübinette blev Sverigedemokrat

Debatten blev lång och när det var dags att rösta var det än en gång pensionärspartiet SPI:s Roland Laurin som fick avgörandet i sin hand. Han valde att följa majoritetens förslag. Med röstsiffrorna 25-24 sade fullmäktige nej till motionen. Varav 24 ledamöter valde att reservera sig.

– Nu var det jag som fick avgöra igen och det gruffas i oppositionen. Men man måste ju kunna lita på vad omvårdnadsnämnden säger. Det är ju de som kan de här frågorna, konstaterade Roland Laurin efteråt.

Viktor Wärnick var långt ifrån nöjd.

– Det är ju han som ska företräda pensionärerna och gamla och sjuka.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons