Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelarna dansar efter hans pipa. Bandydomaren Petter blir 30 år

/

När han blev utkonkurrerad av stjärnorna Daniel Berlin och Linus Pettersson blev han bandydomare i stället. Nu ägnar han helgerna åt att döma i Hälsingland och Gästrikland.
I dag onsdag 17 februari firar Petter Strand 30-årsdagen hemma i Söderala, dit han flyttade i höstas.

Annons

Petter Strand har inte hunnit bo så många månader i lilla Skale, Söderala, men han trivs redan bra. Platsen kände han till väl sedan tidigare, eftersom sambon Emelie Larsson är från närliggande Kinsta. I dag bor svärföräldrarna en kilometer bort och svågern tre kilometer därifrån.

– Jag har kommit in mig bra här. Jag har ju varit mycket här uppe, ungefär varannan helg sedan vi började träffas. Jag känner många här och jag har lärt känna ännu fler sedan vi flyttade hit.

Lugnet och friheten var det som drog paret till Skale. Nu går de i husköpartankar, men vill se att pendlingen fungerar för Petter innan de slår till.

Petter Strand är nämligen produktägare på Sandvik Coromant i Sandviken, där han är född och uppväxt.

– Pendlingen knycker två och en halv till tre timmar varje dag. Det är mycket tid som går till spillo, men jag brukar försöka sova eller läsa när jag åker kommunalt, säger han.

Coromant är den del av Sandvik som gör verktyg för att svarva, fräsa och borra i metall.

– Jag är ansvarig för en del av de produkter som vi säljer. För min del är det adaptrar och förlängare till alla fräs-, borr- och svarvverktyg så att kunderna kan forma sitt verktyg som de vill ha det, säger han.

Läs också: Stort lyft med Sandvik

Fram till nyligen var han anställd av Adecco, men utlånad till Sandvik.

– Men förra veckan fick jag en fast tjänst på Sandvik, så det blev en tidig födelsedagspresent, säger han nöjt.

Petter Strand har en magisterexamen i logistik. Grundprogrammet gick han på Högskolan i Gävle och sista året studerade han vid KTH:s (Kungliga Tekniska Högskolans) filial i Södertälje.

Han är inte den som sitter still självmant och hans kalender är allt annat än tom på helgerna. Som förbundsdomare i bandy dömer han allt upp till och med division 1 för herrar samt upp till och med elitserien på damsidan.

– Min sambo ser mig inte så mycket alls på helgerna. Hon har velat strypa mig ett antal gånger, säger han och skrattar.

Läs också: Herregud, vilken bandyfantast! Prästen Åsa fyller 50 år

Som de flesta andra yngre domare har Petter Strand själv spelat bandy. Han spelade i Sandvikens AIK tills han var 17 år.

– Men sedan platsade jag inte i SAIK:s U19-lag. Det kom två spelare som var alldeles för bra, Daniel Berlin och Linus Pettersson.

Daniel Berlin är svensk mästare, världsmästare och har utsetts till Årets man i svensk bandy. VM-spelaren Linus Pettersson har bland annat varit proffs i ryska Zorkij.

– Det var lite svårt att konkurrera med dem, så det var bara att tacka för sig. Men jag har hållit fast vid bandyn som målvaktstränare för SAIK:s damer och för F17 och som tränare för P94. Och jag har dömt bandy ända sedan jag slutade spela, ännu mer de senaste tre, fyra åren, säger han.

Läs också: Beslutet är fattat: Fullmäktige säger ja till bandyhall i Söderhamn

Petter Strand tänker inte så mycket på själva födelsedagen, men han kommer i alla fall att jobba hemifrån. Föräldrarna åker upp från Sandviken och sambons släkt kikar in under dagen.

– Det känns okej att bli 30 år och det blir ett lagom lugnt firande, säger han.

Mer läsning

Annons