Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sorgligt och nödvändigt" säger Lindestam (S) om Juholts avgång

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) var en av de 350 ombud som röstade fram Håkan Juholt som Socialdemokraternas partiordförande.

– Jag tycker det är sorgligt att han drevs till att avgå, samtidigt som jag delar Håkan Juholts bedömning om att det inte var möjligt att sitta kvar. När allt fokus hamnade på honom skymde det politiken, säger han.

Annons

Det har varit en frustrerande period för många socialdemokrater. Att ha en partiledare som får springa gatlopp i pressen och har fiender inom partiet gör det svårt att samlas kring de politiska frågorna.

– Det är så otroligt tråkigt att det blev ett sådant väldigt fokus på Håkan Juholt, säger Sven-Erik Lindestam.

Att enbart skylla på media tycker Sven-Erik Lindestam är fel.

– Det har även funnits ett extremt prickskytte inom partiet och många ömma tår hos dem som inte fick ingå i Håkan Juholts närmaste krets.

Men Lindestam är kritisk till medias granskning.

– Väldigt mycket har handlat om mustaschen, att han skulle vara en Åsa-Nisse från landet kryddat med en massa klantigheter som Håkan Juholt har stått för. Men han har inte gjort något olagligt, och hans klantigheter är ingenting jämfört med utrikesminister Carl Bildts oljeaffärer. Bildt har kommit väldigt lindrigt undan, och där tycker jag att medias granskning borde ha varit betydligt hårdare.

Vad som händer med partiet efter Juholt är svårt att säga.

– Det jag hoppas på är att vi får en ledning som alla sluter upp kring. Partiet är starkt på det lokala och regionala planet och det måste bli starkt även på riksnivå. Blir det så har vi goda möjligheter att vinna valet. Men för att komma dit måste vi leverera en bra uppställning och kunna återgå till att prata politik.

Riksdagsledamot Åsa Lindestam (S) har jobbat nära Håkan Juholt under flera år i försvarsutskottet.

– Jag tycker det är ledsamt att han avgick. Han har varit en bra och rolig ledare, en idéernas man med flera perspektiv och han har varit otroligt stark under den här perioden. Han har aldrig visat att han har farit illa. Hur han mår nu vet jag inte, men jag hoppas att hans familj orkar finnas hos honom, säger hon.

Hon tycker att media har varit tuff mot Juholt – och att den även var tuff mot förra partiordförande Mona Sahlin.

– De blev på något vis en slags allmän egendom, säger hon.

Varken hon eller Sven-Erik Lindestam kan i dag säga vem som skulle vara lämplig att efterträda Håkan Juholt. Inte mer än att Carin Jämtin går in i ett första skede och att de borde bli en kongress där man så snabbt som möjligt utser en ny partiordförande.

Mer läsning

Annons