Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorgen efter David Bowie - "Som att förlora en vän"

/
  • Stefan Bowie Saulsson, Söderhamn, har hundratals plattor med den idol han fastnade för under tidigt 70-tal.
  • Till det gamla namnet har lagts några till, vilket körkortet visar.

Musikikonen David Bowie dog under söndagen efter en tids sjukdom i cancer. Stefan Bowie Saulsson, från Söderhamn, sörjer sångaren som betytt otroligt mycket för honom.
– Det är en av de största som har försvunnit. Det är som att förlora en vän, säger han.

Annons

David Bowie blev 69 år gammal. På sångarens Facebook-sida meddelades hans dödsfall under söndagen. Stefan Bowie Saulsson, 53, hörde nyheten i bilen på väg till jobbet. En vän ringde för att se om det verkligen kunde stämma.

– Jag är faktiskt chockad över min reaktion. Jag tog det jättehårt, och det trodde jag inte att jag skulle. Men han har ju varit med mig sedan -72 eller -73, säger Stefan.

Se David Bowies farväl-video

Sångaren har varit hans idol sedan barnsben. Första gången han hörde Bowie var han bara tio år gammal. Det började med en låt, sedan var han fast.

– Det lät så coolt. Så tufft. Efter det fick jag albumet Pinups av syrran och sedan fortsatte det.

Varför han fastnade?

– Han var något helt annat. En käftsmäll på det andra som fanns då. Jag är textnörd så jag sögs in i hela den världen. Han sjöng om världens undergång, lite mörkare. Och så rösten, det är sån känsla i det han sjunger, det går rakt in i hjärtat.

Se episka "Heroes" från Live Aid 1985

Livet har präglats av Bowie. Till en början genom kläder och image. Nu handlar det mest om att samla. Han äger runt 350 vinyler, 300 CD-skivor och 400 singlar, och samlingen fortsätter växa. Hans eget namn har även dedikerats till artisten, efter en ändring för några år sedan. På körkortet står nu Anders Stefan David Bowie Saulsson.

– En kul grej. Vi har ju följts åt i över 40 år. Många har svårt att tro på det men tycker att det är kul när jag visar körkoret.

Någon favorit i samlingen har han inte. Vilket album som är bäst beror enligt Stefan på vilken känsla man har. Men det finns en låt som ligger extra nära hjärtat.

– Moonage daydream, det är min ringsignal på mobilen. Den kommer finnas med hela livet, jag kan spela den varje dag utan att tröttna.

Stefan har såklart inte missat David Bowie live på scenen.

– Jag har sett honom flera gånger, sju-åtta kanske. Det är helt surrealistiskt att se honom. Jag hade hoppats att han skulle spela en gång till, i New York eller något, då hade jag åkt dit direkt. Men nu blev det inte så.

Quiz: Vad kan du om ikonen?

Bowie har många stora hits, däribland Space Oddity, Life on Mars? och Heroes. I fredags, den 8 januari, släppte han albumet Blackstar med sju nya låtar.

– Jag förstår den nya skivan nu. Det är hans farväl till sina fans. Och den är helt fantastisk.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons