Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sorgen är obeskrivligt stor"

/

Att förlora sitt barn kan vara det svåraste en förälder går igenom. Hos familjen Alosh har den tunga sorgen präglat hemmet sedan deras son Yazan knivhöggs natten mot lördagen. Men de vill berätta hur de känner. För att andra ska förstå och för att det aldrig ska behöva hända igen.

Annons

Det är fullt med skor i hallen. Arabisk musik spelas svagt i bakgrunden och en av bröderna serverar rykande kardemummakaffe i små koppar till gästerna som anländer. Alla tar i hand och utbyter allvarsamma blickar. Dörren till familjen Alosh's lägenhet i bostadsområdet Skytten har stått öppen sedan lördagskvällen och flera hundra personer har kommit hit för att beklaga sorgen, trösta och stötta: nära vänner, grannar, bekanta, skolelever, lärare och släktingar. Ingen kan riktigt förstå vad det är som har hänt.

Läs även: "Han finns kvar i våra hjärtan"

Pappa Naser Alosh verkar tagen, men samlad. Han har precis pratat med familjens juridiska ombud i ett av rummen och berättar att han känner sig helt slut efter de här dagarna. De dagar som har gått efter att deras 18-årige son Yazan Alosh knivhöggs till döds på en gata i centrala Söderhamn. De har själva knappt lämnat huset, men är tacksamma för allt stöd och vill gärna berätta.

– Vi hade flytt från döden i Syrien och trodde att Sverige skulle vara ett land där man kan känna trygghet och demokrati. Därför är vår chock över det som har hänt ännu större. Resten kan vi bara lämna över till polis och domstol, vi hoppas att de gör sitt jobb på ett bra sätt. Men sorgen är obeskrivligt stor. Och vi är förvånade över att skolelever bär på knivar, säger han.

Mamma Zahra Alhamud sitter i rummet intill, omgiven av kvinnor som sitter med henne och pratar. Själv orkar hon inte säga så mycket, men hon berättar att hon är glad att vi vill berätta hennes sons historia och tecknar ett litet hjärta med fingrarna.

Pappa Naser Alosh berättar att familjen har flytt från Syrien och nyligen lyckats samlas i Sverige. Ett av de tryggaste länderna i världen, hade de hört. Yazan och hans två storebröder kom hit först och sedan anslöt resten av familjen och syskonen. Drömmen var att skapa en trygg framtid här med skola, jobb, familj och vänner. Nu tar de en dag i taget och vet inte hur de ska gå vidare.

Ledare: Vad ska en mamma säga till en mamma som förlorat sin son?

Men de vill berätta sin historia för att det hemska som hände deras son inte ska kunna upprepas.

– Vi vill att de som beter sig på ett felaktigt sätt ska lära sig en läxa. Förhoppningen är att högre instanser och den unga generationen kan lära någonting av det. Vår uppfattning och tro säger att det som har hänt är vårt öde. Men vi motsätter oss allt våld, säger Naser Alosh.

Yazans bror Hani kommer och sätter sig vid bordet. Han berättar att Yazan var glad över att vara i Sverige. Han spelade fotboll och hade en dröm om att bli rapartist och spela in ett eget album. Han gjorde egna musikremixer och skulle ha fått en gitarr av Hani som en försenad överraskningspresent till födelsedagen. Men så blev det inte.

– Vi var nära och han var så speciell. Han var vår favorit och jag behandlade honom nästan som en son. Nu har han krossat mitt hjärta. Jag kanske kan le och skratta. Men jag kommer aldrig mer att kunna vara glad från hjärtat, säger Hani Alosh.

Vännerna om mordutredningen: "Det känns så overkligt och tungt"

På fredag ska en tyst minut hållas för Yazan Alosh. Familjen står bakom evenemanget och hoppas att de som vill är med och hedrar deras son. De är berörda och tacksamma över allt stöd som många söderhamnare har visat med sin närvaro, på sociala medier och andra sätt.

– Det betyder att det fortfarande finns något gott i människan och känslor oavsett vilken bakgrund man har. I slutändan är vi alla människor, säger Naser Alosh.

Trots att klockan närmar sig nio på kvällen är lägenheten fortfarande full med människor. Någon läser högt ur koranen och andra sitter bara och lyssnar. Ett porträtt på en leende Yazan syns på en tv-skärm i vardagsrummet. Familjen berättar att gästerna kommer att fortsätta besöka dem ända fram till den dag det är dags att begrava Yazan.

Läs allt om det misstänkta mordet i Söderhamn här.

Mer läsning

Annons