Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopskandalen i Stugsund växer

/
  • Miljöhandläggarna Herman Claesson och Anders Bergqvist blev tagna på sängen när de fick veta att Bromsäng även lagrat 5 000 ton avfall bestående av stålpartiklar.

All verksamhet på Bromsäng recycling är stoppad. Men samma dag som beslutet fattades stod det klart att företaget tagit emot ytterligare 5 000 ton avfall bestående av stålpartiklar.
Att det var så stora mängder hade kommunen ingen aning om.

Annons

Det var sommaren 2008 som lastbil efter lastbil började köra in på Bromsängs industritomt i Stugsund. Totalt dumpades 5 513 ton nermalt stål i buskaget.

Avfallet kom i lösvikt och den kletiga asfaltsliknande sörjan schaktades sedan ut.

Leverantör var ståljätten Ovako Steel i Hällefors. Eftersom Sven-Ove Blom hade tillstånd av kommunen att lagra stålpartiklar – eller slungreststoft som det också kallas – tyckte de att det var en god idé att skicka avfallet till Stugsund för vidareförädling.

Katarina Hundermark är miljösamordnare på Ovako Steel:

- Vi tyckte att företagets idé om återvinning var väldigt bra för miljön. Därför grävde vi upp en stor mängd slungreststoft som låg i deponi och levererade det till Stugsund. Det består enbart av metallrester.

Det krävdes totalt 149 lastbilslaster innan leveransen var klar.

- Bromsäng hade ju kommunens tillstånd, därför utgick vi från att företaget var seriöst, säger hon.

I dag, när verksamheten är stoppad och det står klart hur stora mängder stålpartiklar som levererats från Ovako Steel, ser miljöhandläggarna på kommunen mer eller mindre ut som frågetecken. Nu är överlagringen betydligt större än man konstaterat tidigare.

- Det kände vi inte till. De stora mängder fluff som vi tidigare pratat om är det som lagrats på industritomten. Stålpartiklarna ingår inte i det, säger handläggare Anders Bergqvist.

Mer läsning

Annons