Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopkonflikten kan drabba Söderhamn

I slutet av nästa vecka, 26 maj, avgörs det om den pågående sopkonflikten kan nå en lösning – eller om den ska utvidgas. Då kan även Söderhamn påverkas.

Annons

Den 26 maj träffas parterna och medlarna i den pågående sopkonflikten.

Eventuellt har man då hittat en lösning som båda parter kan acceptera – eller också finns risken att den nuvarande övertidsblockaden utvidgas. Då kan även kommuner som Söderhamn komma att drabbas av störningar i sophämtningen.

Eftersom hämtningen av hushållssopor sköts av kommunala dotterbolaget Söderhamn Nära, har konflikten än så länge inte påverkat verksamheten här.

I slutet av april varslade Transportarbetareförbundet om övertidsblockad mot de privata arbetsgivarna inom renhållningssektorn. Konfliktorsaken är att facket inte fått gehör för sina tre huvudkrav i årets löneförhandling.

- Det är tre bitar det handlar om: arbetsmiljö, beredskapsersättning – och lönenivån, säger Mattias Håkansson, pressansvarig.

Transport vill ha in en passus i kollektivavtalet om belastningsbegränsning vad gäller krav på att bära sopor i trånga utrymmen. Facket vill också ha en höjning av beredskapsersättningen vad gäller slamsugning, vilken kan ske på obekväm tid. Slutligen vill facket ha ett ettårsavtal med 2,6 procents höjning av lönenivån.

Arbetsgivarsidan, Transportgruppen, har motsatt sig fackets krav. Där vill man ha ett tvåårigt avtal, med 0,9 procents höjning första året och 2,6 procent andra året.

Mer läsning

Annons