Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonja njuter in i det sista av sin trädgård

/

Hösten är här och blomsterprakten i trädgårdarna börjar avta. Men hos Sonja Larsson, utanför Holmsveden i Söderhamn, finns det fortfarande en del att njuta av.
– Det är nästan jobbigt att ta bort dem nu på hösten, säger hon.

Annons

Trots att temperaturen börjar krypa nedåt blommar det vackert hemma hos Sonja Larsson. Hon och maken Nils lever för att jobba i sin trädgård.

– Det är nästan bara det vi gör nu, säger Sonja.

Trots att hon lägger ner en stor del av sin vakna tid i trädgården önskar hon att hon kunde göra ännu mer.

– Det är Nisse som sköter det mesta nu. Jag kan nästan inte lyfta armarna längre så jag kan inte göra så mycket, säger hon.

Sina krämpor till trots knatar Sonja runt på gården med god fart. Hon visar vad som finns och vad som ska göras. Just nu handlar mycket om att förbereda sig för vintern.

– Det viktiga nu är att övervintra allt. Att få in växterna så de håller ihop, säger hon.

Det är inte bara blommor som finns på tomten. Det finns tomat, gurka, sallad, björnbär, sockerärtor, vindruvor, apelsiner och mycket mer. Och paret låter inget gå till spillo.

– Jag är ju storkokerska och maken var kock i det militära så vi vet hur vi ska ta hand om allt, säger Sonja.

Att vissa saker är ätbara är uppenbart men paret använder även mer ovanliga ingredienser från trädgården i sin matlagning. Sonja pekar på en begonia som hänger ovanför dörren.

– Den där blomman är väldigt söt. Den åt vi alltid istället för socker när vi var små, säger hon.

Sonja och Nils kommer från Tärendö i Norrbotten. 1968 köpte de stugan i Holmsveden och via ett par mellanstopp flyttade de hit permanent 1982.

De har tagit med sig mycket av sitt Norrbottniska arv ner och de sprider gärna sina plantor i Sverige.

– Jag skickar plantor och frön i paket till släktingar och vänner från Skåne till Norrbotten. Mina blommor finns i hela Sverige. En gång ringde jag in till radion och sa att jag hade 100 burkar Törstiga Fredrik som jag ville skänka bort. Då blev det en väldig rush här, säger Sonja.

Mer läsning

Annons