Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarlov = sommarjobb

/
  • Det är andra sommaren som jordgubbsförsäljare för Alexander Andersson. Han fick jobbet genom sin syster. Här köper Ing-Marie Eriksson två liter till midsommarfirandet.
  • I arbetsuppgifterna på museet ingår också att hålla rent och fint. Philip Fernqvist Nylander och Linnea Nygren turas om att dammsuga, torka golv och damma av i lokalerna.

1 500 liter jordgubbar. Så mycket sålde Alexander Andersson och Filip Hännestrand under fem timmar på torsdagen.

Annons

Kön ringlar sig lång framför det lilla ståndet med rött tak utanför E-center. Här står Alexander Andersson och Filip Hännestrand och säljer jordgubbar.

De uppskattar dagens försäljning till 1500 liter, och då är klockan bara strax efter ett. Fler jordgubbspallar är på ingång, lagom tills de har jobbat klart sitt pass klockan två.

- Jag fick jobbet via min syrra som har jobbat här, och hon fick det genom sin kille som också har jobbat här. Min tjej och min kusin jobbar här nu, säger Alexander Andersson skrattande.

Han tycker att det kan kännas långtråkigt om det inte är så många som handlar, men när det är bra snurr på kunder är det ett lättsamt jobb.

- Käka jordgubbar och prata med folk, det låter väl bra, säger han.

Linnea Nygren och Philip Fernqvist Nylander går i samma klass, men visste inte om att de hade sökt samma jobb. Det blev i stället en glad överraskning när det visade sig att de skulle jobba tillsammans på Söderhamns museum. De säger att det mest är pensionärer som kommer till museet och vill titta på nya utställningar, men tycker att besökarna är förvånansvärt många.

- I dag har det bara varit två, men i söndags kom 17 personer hit, berättar de.

I sommar visas en utställning om Söderhamns historia och en om hemslöjd och återbruk. Innan de började jobba fick de plugga in historian och svara på frågor, för att kunna guida besökarna genom utställningarna.

Mer läsning

Annons